Plate u 2011. godini veće do sedam odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2010, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate u 2011. godini veće do sedam odsto

BEOGRAD -

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da će plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji u narednoj godini porasti za šest do sedam odsto.

Gostujući sinoć na Radio televiziji Srbije, Dragutinović je navela da će u januaru plate i penzije biti povećane za šestomesečnu inflaciju, odnosno za oko 2,5 odsto, a u aprilu za tromesečnu inflaciju plus polovinu rasta bruto domaćeg proizvoda, odnosno za oko tri odsto.

U oktobru se očekuje rast >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << plata i penzija za šestomesečnu inflaciju, koja će biti na nivou od oko dva odsto, navela je ministarka i dodala da to znači da će, recimo, prosečna penzija od 20.000 dinara, u narednoj godini porasti za 1.200 do 1.300 dinara.

Prema njenim rečima, to je maksimum koji država u ovom trenutku može da izdvoji za povećanje plata i penzija, a da ne ugrozi javni dug i redovno servisiranje svih ostalih obaveza.

Dragutinović je navela da će plate prosvetnih radnika deliti istu sudbinu, kao i plate ostalih zaposlenih u javnom sektoru i penzionera, odnosno svima će biti povećane u isto vreme i u istom procentu.

Ona je ukazala i da je budžetski deficit u prvoj polovini godine bio manji od dogovorenog sa Međunarodnim monetarnim fondom, pošto je planiran na nivou od 70 milijardi dinara, a bio je 55 milijardi dinara, i u drugoj polovini godine očekuje se da ostvarenje budžetskih prihoda bude još bolje.

Dragutinović je precizirala da to znači da će se Srbija zadužiti za oko 20 milijardi dinara manje nego što je planirano.

Što se tiče rebalansa budžeta za 2010. godinu, ona je naglasila da neće biti značajnijeg povećanja troškova, već samo preoblikovanja javne potrošnje.

Šef Misije MMF-a Albert Jeger izjavio je da bi odmrzavanje plata i penzija u oktobru probilo ovogodišnji budžet tim dodatnim troškovima, koji bi se preneli i u budžet za iduću godinu.

"Drugi problem u vezi sa tim je taj što bi to narušilo kredibilitet vlade, nakon što je obećala da će zamrzavanje plata i penzija biti održano bar do kraja ove godine", naveo je juče Jeger.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.