Izvor: Radio 021, 19.Feb.2020, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije umetnika bedne, neki dobijaju svega 10.000 mesečno

Zbog niskih osnovica za doprinose koje su smanjene 2006. godine, penzioni čekovih nekih slikara, vajara, pisaca, glumaca i drugih umetnika retko prelaze 30.000 dinara, a neki dobijaju tek nešto više od deset hiljada mesečno.

Na ovaj problem već duže vreme upozorava umetnik Miroljub Filipović Filimir, ali, prema svemu sudeći, ni njega ni njegove kolege niko "ne čuje".

"Samostalni umetnici su pali na najniže grane. Većina mojih kolega je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << penziju otišla sa milostinjom, a neki izuzetni slikari život provode u bedi", kaže Filipović za "Novosti".

Kao problem navodi i da se status istaknutog umetnika više ne priznaje.

"Po starom zakonu bilo je pravilo da im se uplaćuje dvostruka osnovica, ali sa punim stažom primaju oko 31.000 dinara", ističe Filipović i dodaje da su umetnici u teškoj situaciji i zato što moraju da se oslone na tržište umetničkim delima koje zapravo ne postoji.

"Da ga ima, razumljivo je da bismo sami sebi uplaćivali doprinose. Ali, kome da prodajemo slike kada u Ulusovoj galeriji niko već godinama nije kupio sliku. Strašno je to što za nas nema razumevanja. Ako je već država priznala profesiju samostalnog umetnika, mora omogućiti i povoljnije uslove. Evropske države poput Nemačke, dotiraju samostalne izložbe svojih umetnika, dok nas slikare reketiraju svi", navodi Filipović.

On je uveren da dodela posebnih priznanja umetnicima za veliki doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina, takozvanih nacionalnih penzija neće poboljšati položaj samostalnih umetnika.

"Njih će dobiti dvadesetak umetnika, a samostalaca je mnogo više. Pritom, spisak dosadašnjih dobitnika je nacionalna sramota, a ne ponos. Svako je mogao da dobije taj dodatak", kaže sagovornik "Novosti".

On ističe da nasuprot umetnicima sportisti kad osvoje medalju dobijaju od 10.000 do 30.000 evra jednokratno i pravo da od 40. godine dobijaju po 100.000 dinara mesečno, dok sa druge strane umetnici ne dobijaju "skoro ništa" ni sa 65 godina.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.