Penzije i do Brazila

Izvor: Blic, 30.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije i do Brazila

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Srbije isplaćuje penzije za nešto više od 27.000 penzionera koji žive u inostranstvu. Dve trećine njih nastanjeno je u bivšim republikama SFRJ, ostali su rasuti uglavnom po Evropi, a po jedna penzija iz Srbije stiže u Brazil i Australiju.



Penzionerima iz kategorije zaposlenih koji žive u bivšim jugoslovenskim republikama, ima ih nešto više od 17.500, penzije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se isplaćuju u evrima, jednom mesečno, obično oko 25. u mesecu. Svakog meseca prinadležnosti iz Srbije stižu i na račune korisnika bivših fondova zemljoradnika i samostalnih delatnosti. Poljoprivredni fond na svom platnom spisku ima 146 penzionera koji žive u inostranstvu, od toga 107 u republikama bivše SFRJ, a 39 u Austriji, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji. Fond samostalaca isplaćuje 700 inostranih penzija, 653 u regionu i 47 u Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Francuskoj.

Za razliku od njih penzioneri u inostranstvu koji su na platnom spisku Fonda zaposlenih a ne žive u bivšim jugoslovenskim republikama, na svoja primanja čekaju tri meseca. U Fondu PIO kažu da su se na to odlučili zbog velikih administrativnih troškova koji isplatu prate i relativno niskih iznosa penzija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.