Patrijarh i VMA imaju poslednju reč

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh i VMA imaju poslednju reč

BEOGRAD - Ako ne bude patrijarhove "opravdane molbe za penziju" ili potvrde sa VMA o "dokazanoj nemoći", patrijarh Pavle će ostati na čelu Srpske pravoslavne crkve, piše danas Glas javnosti.

To znači, dodaje beogradski list, da pobornici patrijarhovog odlaska neće moći da sprovedu svoju ideju, jer neće imati nikakvog utemeljenja u Ustavu SPC.

Odluka, dakle, da li će patrijarh Pavle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostati na patrijaršijskom tronu isključivo je u rukama samo jednog čoveka i jedne institucije - upravo poglavara SPC i stalnog lekarskog konzilijuma Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Ako se patrijarh odluči da se ne povuče, on će formalno ostati poglavar crkve, ali će i dalje "svu vlast, dužnosti i obaveze patrijarha" obavljati Sveti arhijerejski sinod. Takvu odluku, naime, Sabor je doneo na redovnom majskom zasedanju.

Od maja predsedničke dužnosti patrijarha obavlja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kao najstariji po proizvodstvu mitropolit u sadašnjem sazivu Sinoda.

S druge strane, patrijarh Pavle može da odluči da podnese "opravdanu molbu za penziju", pa bi se u tom slučaju pristupilo izboru za novog poglavara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.