PLANIRATE DA UZMETE KEŠ KREDIT? Od 1. januara banke uvode VAŽNE NOVINE, evo o ČEMU JE REČ

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Dec.2018, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLANIRATE DA UZMETE KEŠ KREDIT? Od 1. januara banke uvode VAŽNE NOVINE, evo o ČEMU JE REČ

Gotovinski krediti će od 1. januara moći da se zajme samo na rok od osam godina, dok će od 2020. godine otplata biti moguća samo na sedam, a od 2021. na najviše šest godina.

Isto važi i za potrošačke kredite, osim onih za kupovinu automobila, kod koje novogodišnje smanjenje na osam godina ostaje do daljeg. Ovo je rezultat nova tri propisa koje je usvojila Narodna banka Srbije, u cilju podsticanja prakse održivog kreditiranja stanovništva, među kojima je i ograničavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ukupne mesečne zaduženosti na maksimalnih 60 odsto plate ili penzije.

- Usvojeni set podzakonskih alata odgovor je na prepoznatu potrebu za proaktivnom reakcijjom NBS na sve učestaliju pojavu nenamenskog neobezbeđenog kreditiranja stanovništva po neopravdano dugim rokovima - ističu u centralnoj banci.

Novi propisi imaju za cilj da doprinesu sprečavanju nestanka problematičnih kredita u bankarskom sektoru i preduprede moguće posledice po finansijsku stabilnost i građane, ako bi se materijalizovali rizici koji su svojstveni nekontrolisanom odobravanju nenamenskih kredita stanovništvu na rokove koji nisu u skladu s rizičnošću ove vrste proizvoda i kreditnom sposobnošću svakog pojedinačnog dužnika.

Narodna banka, ipak, nije eksplicitno zabranila bankama duže rokove od pomenutih. Međutim, bankama će praktično biti neisplativo da građanima odobravaju ove zajmove na duži rok.

- Ni nakon početka primene novih propisa neće postojati prepreke da banka odobri i kredite s dužim rokovima otplate, kao i kredite dužnicima s višim stepenom kreditne zaduženosti ako nakon toga održava odgovarajući nivo kapitala, to jest ako u svakom trenutku ima dovoljno sopstvenih sredstava za ispunjenje svih regulatornih zahteva - ističu u NBS.

To praktično znači sledeće: ako banka u toku 2019. godine odobri potrošački kredit (osim onih za kupovinu motornih vozila), gotovinski ili drugi kredit (koji nije stambeni, niti minus po tekućem računu), s rokom otplate od osam i više godina, biće u obavezi da umanjuje svoj kapital za celokupan neotplaćeni iznos glavnice tog potraživanja od dužnika, sve do konačne otplate kredita – objašnjavaju u NBS.

U toku 2020. godine banka će biti dužna da umanjuje svoj kapital na isti način ako navedene kredite odobrava sa rokom otplate od sedam i više godina, dok se počev od 1. januara 2021. istovetno rešenje primenjuje u slučaju da banka odobri takav kredit čija je ugovorena ročnost šest i više od šest godina.

Na isti način banke će morati da umanjuju svoj kapital, koji se izračunava radi praćenja ispunjenosti propisanih pokazatelja adekvatnosti kapitala banke, za svakog klijenta kod kojeg se prekorači stepen kreditne zaduženosti od 60 odsto.

CUNAMI SMRTI Broj žrtava u Indoneziji sve veći, nekoliko hiljada ljudi ostalo bez doma
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Keš kredit može samo na osam godina

Izvor: Večernje novosti, 29.Dec.2018

Narodna banka Srbije novim propisima ograničila rok otplate gotovinskih pozajmica. Rokovi će biti još kraći narednih godina GOTOVINSKI krediti će od 1. januara moći da se zajme samo na rok od osam godina, dok će od 2020. godine otplata biti moguća samo na sedam, a od 2021....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.