Ova deca nemaju pravo na porodičnu penziju

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 14:06

Ova deca nemaju pravo na porodičnu penziju

Decu koja odrastaju u hraniteljskoj porodici nemaju pravo na porodičnu penziju.

Propisi u Srbiji ne prepoznaju decu koja odrastaju u hraniteljskoj porodici kao naslednike porodične penzije, čak ni onda kada, recimo, otac premine dok su mu mališani povereni na brigu i čuvanje.

Bez obzira na to koliko dugo su u određenoj porodici i da li su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biološka deca saglasna sa nasledstvom, zakonske odredbe ne dozvoljavaju da oni ostvare pravo na ovu vrstu primanja.

Po slovu Zakona o PIO pravo na porodičnu penziju pod određenim uslovima pripada deci koja su rođena u braku ili van njega, usvojenoj deci, pastorcima koju je osiguranik, odnosno korisnik prava već izdržavao. Takođe, mogu da je naslede i unuci, braća i sestre i druga deca bez roditelja, odnosno ona koja imaju jednog ili oba roditelja koji su potpuno nesposobni za rad, a koju je osiguranik, odnosno korisnik prava izdržavao.

S druge strane, svima koji su zaključili ugovor o hraniteljstvu priznaje se staž osiguranja i po tom osnovu oni ostvaruju pravo na penziju kada ispune zakonom propisane uslove. Njihov staž zavisi isključivo od visine plaćenog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Fond PIO je zadužen za upis staža, koji je ostvaren radom po ugovoru o hraniteljstvu, a zahtev se podnosi filijali fonda koja je nadležna prema mestu stanovanja, a uz zahtev se prilaže radna knjižica, kopija lične karte i dokaz o prestanku obavljanja ugovorenih poslova.

Takođe, Zakon takođe predviđa da dok traje ugovor o hraniteljstvu, po osnovu kojeg je osoba već obavezno osigurana, ne može sama sebi prema članu 15 Zakona o PIO da uplaćuje doprinose.

"Hranitelji su osobe za koje je Centar za socijalni rad utvrdio da su sposobne da se staraju o detetu na hraniteljstvu, odnosno da ga čuvaju, podižu i vaspitavaju. Oni imaju pravo na naknadu za izdržavanje deteta na hraniteljstvu, i naknadu za rad, ako je na smeštaju jedno dete. Taj ugovor traje do donošenja odluke centra o prestanku ili raskidu hraniteljstva iz nekog od razloga propisanih porodičnim zakonom", stoji u zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.