Opustela staroplaninska sela

Izvor: RTS, 05.Dec.2019, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opustela staroplaninska sela

U većini staroplaninskih sela Opštine Dimitrovgrad ostalo je samo po nekoliko stanovnika. Prostor na kome je nekada od stočarstva živelo petnaest hiljada ljudi, naseljavaju uglavnom stari i penzioneri. U 17 sela je manje od petsto stanovnika.
Više je napuštenih kuća nego meštana u staroplaninskom selu Mazgoš kod Dimitrovgrada. Samo petnaestak stanovnika ostalo je u ovom selu na granici sa Bugarskom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Većina živi od penzije, a najbliža prodavnica je na 7 kilometara.

„Jedino nešto malo od stočarstva može da se radi, ostalo teško, jer su to sve male parcele, nema ni hektar i to je teško isplativo. Doskora nismo imali put, sada je već malo bolje sa putevima, asfalt je na dva kilometra od sela", priča Dojčin Kostov, predsednik MZ Mazgoš.
„Imalo je u ovom selu 600 stanovnika, a sada ih je petnaest. Radio je rudnik, bilo je naroda. Bila je prodavnica u svakom selu", priseća se Josif Ratkov iz Mazgoša.
Sredinom prošlog veka, u 17 staroplaninskih sela Opštine Dimitrovgrad živelo je više od petnaest hiljada stanovnika. Danas ih je manje od pet stotina, a prosečna starost je oko 70 godina.
„To je živa muka na selu. O seljaku niko ne vodi računa. Na stare se ne misli. U Vojvodini sve rodi, a u planini ne može", kaže Lozanka Aleksov iz Smilovaca.
Najveću podršku starima u udaljenim selima Opštine Dimitrovgrad pruža Crveni krst.
„Posete govore o tome da stari ljudi nisu napušteni, da nisu sami i zaboravljeni. Saradnja se ostvaruje i davanjem paketa hrane i higijene, odeće i obuće", kaže dr Nikola Jordanov, predsednik OO Crvenog krsta, Dimitrovgrad.
Povratnici u ovaj kraj su retki. Tržište nekretnina je gotovo zamrlo, a plodove zemlje moraće da ubere prvi mraz.
 
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.