Ognjenović: Država će reagovati ako penzioneri budu ugroženi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2023, 03:23

Ognjenović: Država će reagovati ako penzioneri budu ugroženi

Direktor PIO Fonda Relja Ognjenović izjavio je u subotu da država brine o penzionerima, što je pokazalo i vanredno usklađivanje penzija u novembru od devet odsto, i naglasio da će Fond nastaviti da prati situaciju i reagovati po potrebi.

"Država će svakako voditi računa i reagovati ako naši penzioneri budu ugroženi", rekao je Ognjenović za Tanjug.

Direktor PIO Fonda je podsetio da postoji i redovno usklađivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << penzija, kao i to da je zakon izmenjen u najboljem interesu najstarijih kako bi penzije pratile plate.

"Poslednje povećanje od 12,1 odsto je istorijsko. Zakon je izmenjen da bismo mogli da reagujemo u kriznim vremenima, važno je da naši penzioneri znaju da su penzije sigurne, stabilne i doprinosi jako dobri", kazao je direktor PIO Fonda.

Na pitanje koliki je realni rast penzija kada se uračuna inflacija, Ognjenović je naveo da ako se uzme i povećanje iz januara prošle godine od 5,5 odsto - sve ukupno rast penzija je bio 29 odsto, dok je realna inflacija bila 15,1.

"Realan rast penzija je 12 odsto", rekao je on i dodao da se u to ne računa i 20.000 dinara pomoći koje je Fond isplatio penzionerima, što je ukupno 34 milijarde isplaćenih dinara van svih povećanja.

''Mislim da su penzije porasle malo više od realne inflacije u državi'', rekao je on.

Dodao je da je važno da kaže da je PIO Fond za period maj-decembar kao i januar isplatio penzije iz sopstvenih sredstava.

Penzionerske kartice su, kako je dodao, još jedan način brige za penzionere, koji će imati linearne popuste.

Tim povodom pozvao je celu privredu da se pridruži toj inicijativi kako bi najstarijima omogućili bolji standard.

Kartica će početi da bude aktivna 1. oktobra i do tada će se, kako je precizirao, izaći sa svim benenfitima.

Povodom javnog poziva penzionerima da se prijave za boravak u banjama, naveo je da mogu da se prijave svi sa primanjima do 37.809 dinara.

Fond će im pored desetodnevnog boravaka u jednoj od 20 banja organizovati i besplatan prevoz, rekao je Ognjenović i dodao da očekuje da će 15.000 penzionera imati pravo na to.

Na temu privatizacije banja, rekao je da je to pitanje kompleksno i da će PIO Fond pratiti državnu strategiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Direktor PIO fonda: Država brine o penzionerima, poslednje povećanje od 12,1 odsto je istorijsko

Izvor: 24sedam.rs, 12.Feb.2023

Ognjenović je pozvao celu privredu da se pridruži inicijativi "penzionerska kartica" kako bi najstarijima omogućili bolji standard

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.