Izvor: Magyar Szó, 06.Mar.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzima im se i ono malo što im je ostalo

Uprkos tome što prema zakonu imaju prava da naplate svoje zaostale penzije, 460 nekadašnjih radnika „Severa“ će, čini se, ostati bez plata, a i godinama nagomilane sudske troškove će morati sami platiti. Prošle nedelje je samo zbog prisustva Građanskog udruženja „Solidarnost“ i predstavnika medija uspešno obustavljena zaplena imovine jednog od bivših radnika „Severa“. Sudski izvršitelj je sledeće oduzimanje najavio za 16. mart.

Svojim bivšim radnicima „Sever“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << duguje 8 miliona eura na osnovu neisplaćenih prihoda između 1997. i 2002. godine. Njih 1.100 je pokrenulo parnicu na subotičkom Osnovnom sudu, polovina njih je parnicu i dobila. Prema sadašnjoj odluci suda, 460 bivših radnika nema prava na isplatu plata jer sud smatra da je privatizacija završena četrdeset dana nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora.

- To jednostavno nije istina, jer u kupoprodajnom ugovoru piše da kupac, u ovom slučaju austrijski ATB, mora da izvrši date razvojne programe, a precizirano je i koliko novi vlasnik treba da potroši para za razvoj tokom pet godina. Ukoliko novi vlasnik to ne učini, privatizacioni ugovor se može poništiti. Na osnovu svega toga se policiji pozitivno izjasnio i tadašnji direktor Agencije za privatizaciju, Miodrag Đorđević. To znači da se privatizacija ne može smatrati završenom sve dok kupac ne izmiri svoje obaveze. Sud je ipak odlučio drugačije. Odluka je doneta na osnovu zastarenja predmeta jer je, prema mišljenju suda, zahtev radnika predat nakon završetka privatizacije – objašnjava Mikloš Nađ Olajoš, aktivista Građanskog udruženja „Solidarnost“.

Tokom prošlog četvrtka je sudski izvršitelj najavio da će se pojaviti u kući bivšeg radnika „Severa“, Živka Strajina, koji nije mogao da plati 77.000 dinara sudskih troškova, da bi zaplenio njegovu imovinu. U takvim se slučajevima može odneti sve, sem kreveta gde osoba spava i stola gde se hrani, ako na kraju i ima šta da pojede.

Vanja Dragojlović, direktor „Solidarnosti“ je tada izjavio da mnogi od bivših radnika „Severa“ žive zapravo na ulici i nemaju mogućnost da plate sudske troškove. „Očigledno je da u ovoj državi za običnog čoveka ne postoji pravda“, kaže on.

Pored toga što je Živko Strajin ostao bez posla, on je i invalid, ne može da nađe posao i ne može da plaća troškove. „Mogu mi odneti televizor, star 30 godina, i veš mašinu, staru deset, ali teško šta drugo jer nemam nikakve vrednosti. Vidite šta ja moram da doživim pod stare dane. Ja sam sa 32 godine radnog staža dobio otkaz 2005. godine. Umesto da dobijem svoju zaostalu, neisplaćenu platu, koja iznosi više od pola miliona dinara, ispada da sam ja dužan“, kaže Strajin.

Članovi „Solidarnosti“ tvrde da se radi o nekoj vrsti sporazuma između rukovodstva firme i državnih organa i da je „Sever“ zapravo na nuli s tim da je polovina bivših radnika dobila, a polovina izgubila parnicu.

Ukoliko domaće pravosuđe ne uspe da reši slučaj, bivši radnici su voljni da se obrate i Strazburu, ali se pitaju ima li Srbija potrebe za tim da je tuži 460 građana pred Međunarodnim sudom za ljudska prava?!

- Svojom pojavom prilikom najavljene plenidbe smo malo uneli smetnju, ali nam je to i bio cilj. Mi želimo da se ovi slučajevi rešavaju pod normalnim okolnostima. Da pravosuđe postupa po zakonu, onda bi i tih 460 radnika dobilo svoje zaostale plate sa smanjenjem od 20 ili 30 posto.

Sledeća plenidba je najavljena za 16. maj, kod žene čiji je pokojni muž bio upleten u ceo slučaj – kaže Olajoš Nađ.

„Solidarnost“ se ne bavi samo odbranom interesa radnika „Severa“; podnosili su prijave u slučaju privatizacije „Agrokombinata“, „Azotare“, u slučaju firmi „Agroseme Panonija“, „Mladost“ i „Ikom“ zbog navodnih pljački prilikom privatizacije. „Imamo dokaza da se gasa ukralo u vrednosti od 60 miliona dinara u firmi „Agroseme Panonija“, a to se moglo dogoditi samo uz znanje i dozvolu „Suboticagasa“ - kaže Olajoš Nađ.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.