Izvor: Radio 021, 06.Jul.2020, 12:12

Odlazak baletskog igrača i pedagoga Živojina Žike Novkova

Baletski igrač, koreograf i pedagog u penziji Živojin Žika Novkov, preminuo je u petak, 3. jula, u 82. godini života.

Balet počinje da uči u Baletskom studiju Milene Popović, a zatim pohađa Državnu pozorišnu školu – Baletski odsek u Novom Sadu.

Član baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta postaje 1958. godine, dok vanredno završava srednju Baletsku školu. U Srpskom narodnom pozorištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je 1973. godine stekao status epizodnog soliste.

Igrao je uloge Licitara u "Licitarskom srcu", Jaga u "Otelu", Barona u "Gospođicama sa krovova", Alena u "Vragolanki", Vrača u "Petru Panu", "Rokija u "Priči sa zapadne strane"... Radio je koreografije za "Žar pticu", "Altum Silencijum", "Ožalošćenju porodicu"...

Sa osećajem za pokret i jakim scenskim izrazom, odigrao je mnogo uloga koje karakterišu groteska i dramski izraz. Godine 1981. odlazi na specijalizaciju za koreografa na Ruski institut za pozorišne umetnosti GITIS u Moskvi.

Iz Srpskog narodnog pozorišta odlazi u penziju 1978. godine i do 1992. godine nastavlja rad kao pedagog i koreograf Baletske škole u Peruđi (Italija), baletskog ansambla Pozorišta u Pečuju (Mađarska) i Univerziteta u Alabami (Birmingem, SAD).

Nakon toga radio je kao pedagog i koreograf u Srpskom narodnom pozorištu i Baletskoj školi u Novom Sadu.

Sahrana će se održati u ponedeljak, 6. jula, u 13 časova na Uspenskom groblju u Novom Sadu.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.