Od juna penzije iz jednog dela

Izvor: Blic, 29.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od juna penzije iz jednog dela

Godinu dana stara ideja da se ponovo pređe na isplatu penzija iz jednog dela, sudeći prema informacijama iz Fonda PIO, uskoro bi mogla i da se realizuje. U Fondu navode da ukoliko se postigne saglasnost svih u lancu prikupljanja i distribucije para, isplata iz jednog dela mogla bi startovati od juna kada najstariji dobijaju majska primanja.



Iako su sada korisnici sva tri ranija državna penzijska fonda u jednom, tri grupe korisnika penzije dobijaju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << različitim terminima, a samo onima iz kategorije samostalnih delatnosti mesečna primanja stižu na jednom čeku. Penzioneri iz kategorije zaposlenih, koji su i najbrojniji (oko 1,2 miliona), kao i poljoprivrednici, penzije primaju iz dva dela. Ideja je da i oni svoje mesečne prinadležnosti dobijaju jednokratno. Kako sada stvari stoje penzije za bivše zaposlene stizale bi 12. u mesecu, za poljoprivrednike osmog, a za samostalce četvrtog.

Novi način isplate doneo bi pogodnosti i Fondu PIO i penzionerima, ali i poštarima. Fondu PIO bili bi smanjeni troškovi oko štampanja uplatnica, penzioneri bi umesto dvaput u redu za penzije stajali jednom mesečno, a poštari bi ređe obilazili one kojima penzije nose na kućnu adresu.

- Teško je u njihovo ime reći šta je za koga povoljnije. Zato će se oni sami izjasniti da li su za prelazak na isplatu iz jednog dela - kaže za „Blic" Đuro Perić iz Saveza penzionera Srbije i zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda PIO.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.