Od MMF-a Srbija neće tražiti finansijsku pomoć

Izvor: BKTV News, 13.Jun.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od MMF-a Srbija neće tražiti finansijsku pomoć

O povećanju plata i penzija u javnom sektoru tek od septembra.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) završila je trodnevnu posetu Beogradu dogovorom o novom aranžmanu sa srpskim vlastima, poznatijem kao "čuvarkuća", koji ima savetodavnu ulogu i ne uključuje finansijsku pomoć.

Izvršni odbor MMF-a bi sredinom jula trebalo da razmotri zaključenje postignutog dogovora o novom aranžmanu sa Srbijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koji je planiran da traje do januara 2021. godine.

Očekuje se da će predstavnici misije MMF-a ponovo doći u Srbiju u septembru, kada će se razgovarati i o tome koliko će tačno biti povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

"MMF insistira da se sa tom cifrom ne izlazi do septembra, kada će se tačno znati kako nam stoji budžet za 2018. godinu, odnosno za 2019. godinu", rekao je ministar finansija Siniša Mali na konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF-a.

Iz misije MMF-a poručuju da su makroekonomski izgledi Srbije i dalje dobri, jer je rast u prvom ovogodišnjem kvartalu dostigao 4,6 procenata, očekuje se da će biti najmanje 3,5 procenta u ovoj godini, dok je inflacija i dalje niska sa projekcijom da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine.

Očuvati fiskalnu disciplinu 

Mali kaže da je Srbija ispunila sve uslove i napravila sve potrebne dogovore kako bi već u julu potpisala novi aranžman sa MMF-om, a da ta međunarodna finansijska institucija insistira da se nastavi sa održavanjem čvrste fiskalne discipline.

Srbija će se, kako kaže, baviti jačanjem finansijskih institucija, kao i bankarskog sektora, podizanjem konkurentnosti domaće privrede i ubrzanjem stope privrednog rasta.

Najavio je da će u roku od dva do tri meseca biti pripremljene stimulativne mere koje još više treba da doprinesu jačanju i razvoju ekonomije i da povećaju njenu konkurentnost, a koje se pre svega odnose na smanjenje pojedinih poreza na zarade, ukidanje i smanjenje nekih parafiskalnih nameta i borbu protiv sive ekonomije.

Sa misijom MMF-a razgovaralo se i o reformi Poreske uprave, kao delu novog aranžmana, javnim preduzećima i javnim investicijama.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.