Izvor: RTV 5, 09.Apr.2012, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš je grad starih (video)

Starije Nišlije kažu da baš i nemaju mnogo uslova za srećnu starost.
"Loše živim, kako da mi bude dobro sa malom penzijom", kaže jedna Nišlijka. "Sada se vraćam sa pijace, htela sam da kupim sir i jaja, ali nisam kupila ništa, jer je sve preskupo", kaže jedna penzionerka.
Prema zvaničnoj statistici, Niš je grad starih.
U Nišu je izmedju dva popisa, broj stanovnika veći za 5000, od čega je više od 4 hiljade starijih od 65 godina.  
"Svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << šesti Nišlija ima viŠe od 65 godina, pa se Niš vodi kao grad sa vrlo starim stanovništvom. A biološki, stanovništvo Niša je regresivno", kaže Dejan Milosavljević, iz Centra za promociju zdravlja Niš.

U Gerontološkom centru u Nišu, u kojem je nešto manje od 300 stalnih korisnika, kažu da je starijima za srećan život najpotrebnije da ne budu sami.
"Svi koji dodju kod nas pate od usamljenosti. Kada se uključe u zajednicu, kada ima ko da sa njima popriča, kada neko na njih obraća pažnju, njima tek tada počinje srećna starost, prve su reakcije naših štićenika", kaže Mirjana Stamenković, direktorka Gerontološkog centra Niš. 
Zbog porasta broja starijih, i produženja životnog veka,  Svetska zdravstvena organizacija godinu je posvetila najstarijem stanovništvu.
Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja je "Starenje i zdravlje – zdravlje dodaje život godinama".

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.