Nije bilo razloga za ukidanje formule za povećanje penzija

Izvor: B92, 09.Okt.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije bilo razloga za ukidanje formule za povećanje penzija"

Fiskalni savet je ocenio da je dobro što je ukinuta krizna i privremena mera umanjenja iznadprosečnih penzija.

Međutim, smatra da je loše to što je prilikom ukidanja te mere ukinuta i formula za buduće usklađivanje penzija sa inflacijom i sa stopom privrednog rasta.

Predstavnici Fiskalnog saveta su ponovili na konferenciji za novinare da se ne slažu sa ukidanjem formule za utvrđivanje visine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i godišnje indeksacije penzija, ali smatraju da će postojeća finansijska stabilizacija penzijskog sistema omogućiti darežljiviju forumulu za usklađivanje penzija i da će ona u 2019. godini biti i usvojena.

"Tačno je da postoji veći budžetski prostor da se penzije usklađuju više nego što predviđa formula inflacija plus rast BDP-a od preko 4,0 posto, ali nije postojao nijedan sistemski razlog da se ta formula ukida", izjavio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

On je, na predstavljanju izveštaja "Fiskalna i ekonomska kretanja u 2018. i preporuke za budžet 2019.", rekao da su postojala budžetska sredstva da se penzije redovno, u skladu da bivšim zakonom o PIO, usklađuju i 2019. godine.

Altiparmakov je naveo da ukupan budžetski prostor za povećanje prenzija u idućoj godini iznosi 35 milijardi dinara, a budući da ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija košta 25 milijardi godišnje, na raspolaganju ostaje oko 10 milijardi dinara, što je, kako kaže, sasvim dovoljno da se pristupi redovnom usklađivanju penzija u skladu sa formulom inflacija plus rast BDP-a.

"Umesto da se u 2019. godini svima penzije usklade redovno prema formuli, za 2,5 posto, doneta je očigledno politička odluka da se onim penzionerima sa primanjima ispod 30.000 ili 32.000 dinara povećaju penzije za pet procenata, i da se to nazove ''novčano uvećanje uz penziju'', a da se onim penzionerima preko iznosa od 32.000- 33.000 dinara, penzije ne povećaju uopšte”, kaže Altiparmakov.

Kako navodi, to je razlog zašto u budžetu nema više sredstava za dodatno povećanje.

“Sredstva su postojala i ona su potrošena na ovaj program koji je uveden izmenama penzijskog zakona, a za koje smatram da ugrožavaju neke karakteristike penzijskog sistema koje postoje decenijama”, zaključio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.