Nedovoljan broj pedijatra u Domu zdravlja u Pančevu

Izvor: RTS, 24.Jan.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljan broj pedijatra u Domu zdravlja u Pančevu

U pančevačkom Domu zdravlja u poslednje vreme suočavaju se sa problemom nedovoljnog broja pedijatara. Neki lekari su otišli u penziju, a važila je zabrana specijalizacije, tako da su zaposleni morali da se snalaze.
Na odeljenjima za predškolsku i školsku decu pančevačkog Doma zdravlja trenutno nema velikih gužvi, jer sezona gripa i prehlada još nije u jeku, ali roditelji osećaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << problem nedovoljnog broja pedijatara.

"Imamo izabranog lekara i zadovoljni smo za sada, ali generalno se mnogo čeka, uvek ima neki hitan slučaj, ulaze preko reda, što je i normalno, ali fale pedijatri", kaže jedan od roditlja.
Jedanaest pedijatara koji rade imaju povećan obim posla, a u narednim mesecima biće još većih problema, zbog predstojećih sistematskih pregleda. Njima pomažu i dva lekara opšte prakse, jer treba obilaziti i sela jednom nedeljno.
"Uspevamo da se organizujemo. Nezgodno je što radimo i preventivne preglede kontinuirano tokom cele godine, tako da nam sad manjak lekara znatno otežava posao, ali se nadam da ćemo uspeti to da prebrodimo", kaže pedijatar dr Jugoslava Stanojević.
Početkom ove godine za stalno je zaposleno šest lekara opšte prakse i dva medicinska tehničara, što će poboljšati situaciju. Problem sa pedijatrima je nastao kad su neki otišli u penziju ili u druge zdravstvene ustanove, a važila je zabrana specijalizacije.
"Mi se trudimo da to prevaziđemo time što po nekim normama treba na predškolskom da rade samo pedijatri, a na školskom mogu i lekari opšte prakse, tako da ćemo uključiti još lekara opšte prakse", kaže direktor Dom zdravlja Pančevo dr Stojan Višekruna.
Dobra vest je da je nedavno odobrena specijalizacija i u Domu zdravlja očekuju povratak šest lekara sa specijalizacije za dve do tri godine.
Pogledaj vesti o: Penzija,   Grip

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.