Najstariji član Biblioteke šabačke

Izvor: RTS, 05.Mar.2011, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstariji član Biblioteke šabačke

Učiteljica u penziji Mara Vladić član je šabačke biblioteke osamdeset godina, a njena istorija čitanja prikazana je na sajtu te ustanove.

Biblioteke se, više nego ikad, suočavaju sa izazovom novih tehnologija, elektronskih medija, Interneta: oni nude lako dostupne i raznovrsne sadržaje a ne iziskuju nikakav napor korisnika koji ne mora ni da izađe iz kuće da bi došao do njih. Ipak, nijedan od novih medija još nije uspeo da u potpunosti zameni štampanu knjigu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Pored knjiga, najveće blago svake biblioteke zato i jesu čitaoci. Sudeći po njihovom broju, Biblioteka šabačka je među bogatijima u Srbiji.

Među više od 12.000 članova mnogo je mladih ljudi. Ponosna na armiju mladih čitalaca, Biblioteka se posebno diči svojim najstarijim članovima, među kojima je 86-godišnja učiteljica u penziji, Mara Vladić.

Biblioteka je, prema njenim rečima, od detinjstva drugi dom. U nedostatku dečje literature, čitala je ozbiljnije knjige koje je, priča Mara Vladić, pozajmljivala od učiteljice. Sa osam decenija staža u Biblioteci i članskom kartom broj 100, knjige čita sa istim žarom: godišnje iz biblioteke pozajmi bar tridesetak naslova.

"Bez knjige bila bih usamljena i nesrećna"

"U životu, meni je knjiga sve", kaže  Mara Vladić, kojoj ni sneg ni stepenice nisu prepreka da potraži retku knjigu u čitaonici. "Kad ne bih čitala, bila bih usamljena i nesrećna."

Knjiga joj je bila uteha i u vihoru rata, kaže, i toplo je preporučuje svima, posebno savremene pisce: "Preporučila bih Doris Lesing ili Emira Kusturicu koji radnju prikazuju sažeto, bez detaljnih opisa koji zamaraju čitaoca. Ostavljaju nam da nešto i sami zamislimo, što za mene ima posebnu vrednost. "

Ova dama je ponos šabačke biblioteke, a njena istorija čitanja prikazana je na sajtu te ustanove.

"Kada bismo zamislili idealnog čitaoca, onda bi to bila gospođa Mara Vladić. To je ličnost sa stavom, izuzetnom kulturom, stilom, načinom komunikacije. Zato knjige koje je ona pročitala rado preporučujemo našim čitaocima", kaže Ana Pavlović, informator u Biblioteci.

Ljubav prema književnosti Mara Vladić nije sačuvala samo za sebe: brojne generacije svojih učenika naučila je da zavole knjigu, i mnogi od njih su - kao i ona - dugogodišnji članovi Biblioteke šabačke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.