Nacionalnu penziju traži više od 500 umetnika

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 09.Sep.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalnu penziju traži više od 500 umetnika

BEOGRAD - Na konkurs za dodelu posebnih priznanja zaslužnim umetnicima javilo se više od 500 umetnika, rečeno je u Ministarstvu kulture, gde se još pravi popis onih koji su podneli prijavu za takozvane nacionalne penzije.

U službi za informisanje Ministarstva kulture kažu da je juče, poslednjeg dana konkursa, bila prava navala predaje dokumentacije, tako da su bile pune ruke posla onima koji treba da popišu svakog od kandidata pa će tačan broj biti poznat verovatno danas.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Ministarstvo još nije formiralo komisiju koja treba da uradi najteži deo posla koji je do sada uvek izazivao polemike o tome ko se našao na spisku predloženih kandidate za posebno priznanje, a ko ne. Izvesno je da će je činiti sedam članova-četiri koje će predložiti Koordinacioni odbor umetničkih udruženja, a tri Ministarstvo.

Konačnu odluku o tome ko će dobiti posebno priznanje koje znači dodatnih 50.000 dinara svakog meseca na postojeću penziju odlučiće Vlada Srbije. Isplata popularno nazvanih nacionalnih penzija počeće već narednog meseca po objavljivanju odluke vlade u Službenom glasniku.

Posebna priznanja umetnicima prvi put su dodeljena 2007. godine i tada je status zaslužnih dobilo njih 258. Naredne 2008. godine bilo ih je 50, a prošle godine su 52 umetnika dobila taj status koji zaslužnim umetnicima donosi dodatak na penziju i koliko toliko "pristojne" penzionerske dane.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.