NISMO DOZVOLILI DA NAS BLOKIRAJU! Mali u jutarnjem programu: Uspeli smo da se izborimo za to - i za veće penzije, i plate!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Sep.2023, 11:25

"NISMO DOZVOLILI DA NAS BLOKIRAJU!" Mali u jutarnjem programu: Uspeli smo da se izborimo za to - i za veće penzije, i plate!

Ministar Siniša Mali gostovao je u jutarnjem programu na Hepi televiziji.

Tokom prethodna dva dana u Skupštini Srbije smo uspeli da se izborimo za povećanje plata, penzija, isplatu pomoći majkama, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

- Mi smo bili za to da se sednica održi jer su zakoni koji su bili na dnevnom redu važni za građane Srbije. Građani su u prethodna dva dana imali prilike da vide kako se ponašaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predstavnici opozcije. Oni jesu pokušali blokadu, ali je veoma važno da ta blokada nije uspela. Sa druge strane je ta slika rušenja parlamenta, njih kako lome, kako se ponašaju kabadahijski, siledžijski, pištanje, vriska, dreka... Neki građani su za njih i glasali, ako su glasali za njih da se tako ponašaju, to dovoljno o njima govori - rekao je ministar komentarišući prethodna dva dana u Skupštini Srbije.

- Na dnevnom redu je bio rebalans budžeta. U rebalansu budžeta, mi smo planirali, s obzirom na to da imamo viška novca, 60,6 milijardi dinara više novca ove godine, jer nam je bolja privreda, sve nam je bolje, mi smo želeli da građanima vratimo taj novac kroz povećanje plata, penzija, jednokratnu pomoć za decu, subvencije za poljoprivredu... Stvari od koji građani Srbije prvenstveno imaju korist i od kojih se živi. Oni su bili protiv toga.

Kako je ministar istakao, penzioneri moraju biti svesni da su predstavnici opozicije, Aleksić, Lazović, Ćuta i svi ostali koji su opstruisali rad skupštine, bili protiv povećanja penzije.

- Inače sa rebalansom budžeta u bidžetu mi sada imam 5,5% povećanje penzija, vanredna indeksacija od 1. oktobra. Važna i velika stvar za naše penzionere. To su pokušali da blokiraju predstavnici opozicije, i to im nije uspelo - rekao je Mali.

- Moja poruka majkama, upravo ti predstavnici opozicije bili su protiv toga da vi dobijete 10.000 pomoći do kraja ovog meseca kao što smo i obećali. Skoro smo na milion prijavljene dece, jutros smo na 970.000 prijavljene dece za primanje jednokratne pomoći od 10.000 dinara. Ogromna i važna stvar, znači da smo pogodili meru i ono što smo ponudili građanima. Ima oko milion i 190 hiljada dece, a sada smo skoro na milion. Prijava traje do 20. septembra. Očigledno taj novac ljudima treba, oni su to hteli da spreče i u tome nisu uspeli - rekao je ministar.

- Hoću da kažem svim onima koji su zaposleni u prosveti, našim prosvetarima, medicinskim sestrama, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, upravo su predstavnici opozicije, Zelenović, Ćuta i svi ostali bili protiv toga svojim ponašanjem, da vi već sada u septembru dobijete povećanje plata 5,5% - naveo je ministar.

- Ako ne preraspodelite novac u trenutku kada imate višak, nema isplata, radi se po zakonu - rekao je ministar komentarišući koliko je bilo važno da se usvoji rebalans budžeta.

- Takođe, poštovani poljoprivrednici, pošto smo obećali da povećamo subvencije za duplo sa 9 na 18 hiljada dinara po hektaru... U rebalansu budžeta je bio predlog da se sve subvencije povećaju ukupno za 35 milijardi dinara - oni su bili i protiv toga. Hteli su i to da blokiraju, u tome nisu uspeli. U rebalansu je 3,9 milijardi dinara povećan budžet za lečenje retkih bolesti, za lečenje dece i odraslih u inostranstvu. Nikada veći budžet nismo imali za tim upravo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Predstavnici opozicije su bili i da se to blokira. To govori ne samo o njihovoj politici, već i o brizi za građane Srbije ili nebrizi. Mi smo uspeli da se izborimo za to - i za veće penzije, i plate, nismo dozvolili da nas niko blokira. U uslovima od 2020. od kada traje ova kriza, i veće ekonomije nego što je srpska padaju. Na primer nemačka ekonomija, već dva kvartala za redom padaju - imaju negativan rast BDP-a. Mi smo u prvom kvartalu imali rast 0,9%, u drugom - 1,7%. Naša ekonomija raste. Mi danas imamo na računu preko 500 milijardi dinara - 4,5 milijarde evra, nikada nismo bili toliko likvidni. Poslednji podaci iz juna pokazuju da u Srbiji imamo dva miliona tri stotine i osam hiljada zaposlenih. Ljudi koji plaćaju poreze i doprinose u našoj zemlji. Pre samo 10 godina bilo ih je milion i osamsto hiljada. Dakle mi smo kreirali pola miliona radnih mesta i sačuvali ih uprkos ovoj krizi, i svaki dan se borimo za novu fabriku, novo radno mesto, ono što čini život građana Srbije boljim. I onda imate situaciju kada kažemo mi smo to uštedeli 60 milijardi, želimo da ih vratimo građanima Srbije, oni kažu ne, nećete mi ćemo to blokirati, nama je važno da lupamo u klupe, da uništavamo te klupe i tako dalje"... Imali su građani Srbije priliku da vide kako se ponašaju predstavnici opozicije, kolko je njima stalo do građana uopšte, ali sa druge strane kako smo timski zajedno svi istrajali u tome da se izborimo za te odluke koje su za građane važne - poručio je ministar.

Ministar je govorio i o povećanju penzija:

- Mi smo za dve godine povećali penzije u Srbiji za 56,1%. U januaru naredne godine prosečna penzija u Srbiji je ćiti 390 vera. 2012. godine je bila 204 evra. Skoro smo za duplo povećali penziju, uprkos fiskalnoj konsolidaciji, poplavama, i svoj ovoj krizi koja i dalje drma celu svetsku ekonomiju. Poruka za naše najstarije sugrađane - nastavićemo sa takvom politikom i baš kao što je predsednik Vučić obećao - 2025. godine u decembru, imaćemo prosečnu penziju između 430 i 450 evra - rekao je ministar.

Kako kaže prosečna plata u Srbiji u decembru će biti 840 evra. Prema preciznim projekcijama narednog decembra će biti 950 evra.

- Mi smo i tu po planu da 2025. imamo prosečnu platu iznad 1000 evra upravo kao što smo i obećali 2019. godine. Ovo su stvari važne za građane Srbije - od toga se živi - od toga da li imate radno mesto, posao, da vam plata raste. Imamo nikada manju stopu nezaposlenosti u Srbiji, 9,6% - poručio je ministar.

- Naša politika je politika koja se zasniva na tome da kroz dalji rast naše ekonomije, dalje ulaganje u infrastrukturu, podignemo kvalitet života građana Srbije, da se izborimo za veće plate i penzije. Sve veći broj mladih se vraća u Srbiju - plate rastu, pristojan život, sigurnost je tu. To smo pokazali prethodna dva dana u parlamentu, nećemo se predavati, ne pada nam napamet - rekao je ministar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.