Mogući odštetni zahtevi zbog umanjenja penzija

Izvor: Beta, 27.Okt.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogući odštetni zahtevi zbog umanjenja penzija

BEOGRAD, 27. oktobra 2014. (Beta) - Skupština Srbije nije usvojila zakon o "smanjenju penzija" već o "načinu njihove isplate", odnosno poslanici su odlučili da se deo penzija ne isplaćuje, što otvara širok prostor za oglašavanje neustavnosti i za potonje odštetne zahteve, ukazala je u ponedeljak Transparentnost Srbija.

Zakonom o privremenom uredjivanju načina isplate penzija koji je u nedelju usvojila Skupština Srbije, od 1. novembra do kraja 2017. godine biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << smanjene penzije veće od 25.000 dinara.

Cilj te mere je, kako je obrazložila Vlada, očuvanje finansijske održivosti penzijskog sistema.

TS smatra da smanjenje penzija može da donese više štete nego koristi jer, "pravno gledano, penzije uopšte nisu smanjene (nije promenjen Zakon o PIO, na osnovu kojeg se obračunavaju), a nisu ni oporezovane (nije promenjen Zakon o porezu na dohodak gradjana, niti je zakonom uveden neki novi 'porez na penzije'), samo je promenjen 'način isplate' ".

"Neshvatiljivo je zbog čega se Vlada, umesto izbora izmedju više mogućnosti da na visinu isplata iz penzionog fonda utiče na zakonit način, opredelila za ovu nemoguću konstrukciju koja otvara širok prostor za oglašavanje neustavnosti i za potonje odštetne zahteve", navodi u saopštenju TS.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.