Misija MMF-a stigla u Beograd

Izvor: B92, 18.Maj.2011, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija MMF-a stigla u Beograd

Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković sastao se danas s članovima misije MMF, koju predvodi Albert Jeger. Umesto novca, Beograd ovog puta traži podršku reformama.

Kako je ranije najavljeno, misija Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu će ostati do 27. maja.

Tokom ove misije mogao bi biti urađen preliminarni nacrt za program mera, koji bi bio podržan novim aranžmanom, dok bi druga misija krajem leta imala za cilj da zaključi pregovore.

Iako Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovoga puta nije potreban novac, novi aranžman sa MMF-om u nekom trenutku mogao bi da dobije i finansijsku komponentu. Premijer Mirko Cvetković kaže da će sa MMF-om biti dogovaran aranžman iz predostrožnosti, a da se od Fonda očekuje stručna pomoć u daljim reformama monetarnog i fiskalnog sistema.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić podseća da je Srbija iskoristila tek polovinu od 3 milijarde evra koliko je odobreno prethodnim finansijskim aranžmanom sa MMF-om.

"Ni u prethodnom stend baj aranžmanu, koji j uspešno završen nismo povukli sva sredstva koja smo mogli. To dovoljno govori da smo vodili odgovornu fiskalnu politiku. Ovde je samo, i mislim da je to dobra stvar i uveren sam da ćemo uspeti da se dogovorimo sa MMF-om, da imamo mogućnosti da u slučaju velike krize, vanredne situacije imamo mogućnost da pristupimo određenim fondovima", kazao je on.

Novi aranžman sa MMF-om ne donosi novac, ali daje kredibilitet Srbiji u očima stranih investitora, rekao je za B92 savetnik premijera Jurij Bajec.

"Vi dobijate na kredibilitetu kada MMF kaže da Vlada Srbije i Centralna banka sprovode dogovorenu politiku. U ovom slučaju je to glavni razlog, i naravno, povoljne okoilnost je da se zbog toga država dodatno ne zadužuje. Osnovno je da će se redovno, pojačano, kontrolisati zajednički dogovorene ekonomske politike", kazao je Bajec.

Uoči dolaska u Srbiju, predstavnici MMF-a poručili su da strahuju od nerealnih obećanja u predizbornoj godini, nudi građanima.

Naime, u autorskom tekstu u "Politici", stručnjaci MMF-a Albert Jeger i Bogdan Lisovolik primetili su da su srpski političari više nego spremni da obećavaju bolji život građanima kroz "nerealna obećanja o visokim platama i penizijama ili o niskim porezima" . Stučnjaci MMF-a brinu se da bi, u predizbornoj godini, moglo da dođe do značajnog povećanja javne potrošnje.

Bajec, mešđutim, smatra da nema razloga za strah.

"Oni jasno upozoravaju da u periodu koji je pred nama, pošto je predizborna godina, da se pazi da se ne prekorače dogovoreni kriterijumi trošenja sredstava iz budžeta, što je država inače uradila u prethodnom dogovoru sa MMF-om, i iz sopstvenog interesa, donoseći Zakon o budžetskom sistemu i uvođenjem fiskalnih pravila koji ograničavaju neko trošenje dogovorenog", objasbio je on.

Očekuje se da će razgovori sa MMF-om o novom aranžmanu trajati nekoliko meseci.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeli sastanci s MMF-om

Izvor: EMportal, 18.Maj.2011

Premijer Mirko Cvetković razgovarao je danas s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Albert Jeger, i upoznao je sa ekonomskom situacijom u zemlji, saopšteno je iz Vlade posle razgovora.

Nastavak na EMportal...

Misija MMF-a u Beogradu

Izvor: RTV Pink, 18.Maj.2011

Cvetković i Jeger o aranžmanu iz predostrožnosti. . . Premijer Srbije Mirko Cvetković sastaje se danas sa članovima misije MMF, koju predvodi Albert Jeger. Umesto novca, Beograd ovog puta traži podršku reformama. .

Nastavak na RTV Pink...

Srbija i MMF nastavljaju saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2011

BEOGRAD -..Srbija i Međunarodni monetarni fond (MMF) nastaviće dalju saradnju kroz zaključivanje novog aranžmana iz predostrožnosti, čiji okvir će biti dogovoreni tokom boravka delegacije Fonda u Beogradu, saopšteno je posle razgovora premijera Mirka Cvetkovića sa delegacijom MMF, koju predvodi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.