Ministarka produžila Perišiću radni vek na još dve godine, umesto penzije ostaje direktor niškog Kliničkog

Izvor: JužneVesti.com, 14.Feb.2024, 15:52

Ministarka produžila Perišiću radni vek na još dve godine, umesto penzije ostaje direktor niškog Kliničkog

Iako je vršilac dužnosti direktora niškog Kliničkog centra već više od 3 godine i uz to stiče uslov za starosnu penziju, Zoran Perišić ostaje direktor i u radnom odnosu još dve godine - odgovorila je novinarima Južnih vesti u Nišu ministarka zdravlja Danica Grujičić. Kakav je status dugogodišnjeg direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana, koji je još pre nekoliko godina trebalo da se penzioniše i posle više >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od decenije napusti rukovodeće mesto, nije precizirala, jer kaže da o tome treba da razgovaraju u Vladi.

Dugogodišnji vršioci dužnosti vode dve najveće zdravstvene ustanove na jugu, o čemu su Južne vesti već pisale i od tada se ništa nije promenilo. U međuvremenu je kolegijum niške Kardiohirurgije tražio da hitno bude imenovan novi direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, jer Zoran Perišić puni 65 godina i ima uslove za odlazak u penziju.

Ministarka kaže da Perišić treba da spremi sledećeg direktora u narednih par godina; foto: JV/Ljubica Jocić Međutim, njihov zahtev neće biti ispunjen, jer je ministarka zdravlja Danica Grujičić u Nišu rekla da on ostaje u radnom odnosu i na rukovodećem mestu.

Profesoru Perišiću je produžen radni odnos još 2 godine. On je zaista ušao u detalje čitavog Kliničkog centra i prosto ga zato što je ispunio uslove za penziju, odnosno on ispunjava pošto je profesor 30. septembra ove godine, mislim da bi bilo prenaglo da odjednom neko ko sve zna umesto njega dođe neko ko ipak u svemu tome nije vičan. Njegov zadatak je da u narednih par godina pripremi sledećeg - rekla je ministarka.

Iako u zakonu ne piše da aktuelni direktor treba da "pripremi" sledećeg za tu poziciju, jer se rukovodilac zdravstvene ustanove bira na konkursu, u Nišu to odavno nije slučaj.

Praksa je da vršioci dužnosti godinama nakon isteka mandata ostaju na tim funkcijama, a to je slučaj i sa Perišićem koga je Vlada imenovala za v. d. direktora bez konkursa još 24. novembra 2020. godine, ali konkurs do sada nikada nije raspisan. Perišić ostaje direktor, Jerkanov status nije precizirala; foto: JV

Slična je situacija i u niškom Domu zdravlja, kojim od 2012. godine rukovodi Milorad Jerkan, koji ove godine puni 69 godina, ali nije u penziji već na rukovodećem mestu.

Ipak, ministarka nije mogla da precizira kakav je njegov status.

Što se tiče Doma zdravlja, slična situacija, ali eto to je isto nešto o čemu moramo da razgovaramo u Vladi i samom Ministarstvu - kratko je odgovorila.

Problem koji je i ministarka navela su upravni i nadzorni odbori, a u Nišu je situacija takva da su i njima u većini zdravstvenih ustanova mandati istekli, ali Ministarstvo zdravlja godinama nije reagovalo. Pored direktora oni su deo uprava, zaduženi između ostalog i za raspisivanje konkursa za izbor direktora, kojih godinama nema, ali novac za svoj rad ipak primaju.

Ministarka priznala da su problem i upravni odbori; foto: JV/Ljubica Jocić Grujičić je takođe navela da Perišić i Jerkan nisu jedini čiji status vršioca dužnosti traje duže od dve godine, a iako je ministarka već godinu i po dana, kaže da taj problem još nije došao na red.

Mi smo sada počeli onim ljudima koji nam se javljaju da produžavamo v. d. status, onako na po 6 meseci koliko se to može. Međutim, na moje ogromno iznenađenje, zaista kada sam stupila na mesto ministra zdravlja videla sam da je jako veliki broj ljudi u v. d. statusu, da mnogi članovi upravnih i nadzornih odbora ne ispunjavaju zakonski propisane uslove po zakonu iz 2019. godine, da su zaostali posebno u domovima zdravlja koji su nekada bili pod lokalnim samoupravama upravni i nadzorni odbori koji su imenovani još 2013. godine. Sad radimo na tome, napravljen je novi softver i sad polako popunjavamo taj softver - pojasnila je ministarka.

Iako se u praksi zakon nije poštovao godinama, ministarka je rekla da je to "zatečeno stanje" i da pokušavaju da ga reše, ali da je posla puno i da ko god bude ministar zdravlja treba to da nastavi i da će se držati zakona i raspisivati konkurse.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Umesto parkinga - Nišu obećano novo porodilište "za 22. vek", ali ne i rok

Izvor: JužneVesti.com, 14.Feb.2024

Na mestu sadašnjeg parkinga, iza Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, trebalo bi da bude sagrađena nova Ginekološko-akušerska klinika po "principima 21. i 22. veka", najavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je obišla prostor i razgovarala sa predstavnicima UKC-a...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.