Mangupi! Hoće da upropaste državu: Srpski vojvoda koji je od sramote vratio penziju

Izvor: B92, 22.Feb.2020, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mangupi! Hoće da upropaste državu": Srpski vojvoda koji je od sramote vratio penziju

Vojvoda Stepa Stepanović je u dugo zasluženu penziju otišao dve godine posle veličanstvenog proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata. Osim porodične kuće u Kumodražu gde su mu braća živela i bavila se zemljoradnjom, vojvoda nije posedovao nikakvu drugu imovinu.

Odbivši mnoge poklone i privilegije, po penzionisanju je živeo u kući svog tasta Veselina Milanovića u Čačku.

Savremenici su zabeležili da Stepa Stepanović nije trpeo bilo kakve povlastice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Živeo je i radio pod parolom “otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa”. Onda možda ni ne čudi priča o vojvodinoj prvoj penziji koju su zabeležile tadašnje novine!

Nije primio prvu penziju

Kada je poštar došao da mu uruči njegovu prvu penziju, vojvoda ga je jednostavno poslao nazad sa naredbom da se penzija smanji jer je - prevelika.

Šta se zapravo dogodilo?

Kao srpskom vojvodi i istaknutom ratniku u svim dotadašnjim ratovima, Stepi Stepanoviću je pripala državna penzija u vrednosti od 3.000 tadašnjih dinara.

"Mangupi! Mangupi! Hoće da upropaste državu! Vraćaj pare, momče! Neka bar prepolove, šta bi s tolikim parama" zabeleženo je da je rekao Stepa Stepanović i poslao natrag zbunjenog poštara.

Tri hiljade dinara je u to vreme bila velika suma. Na primer, za hiljadu dinara je mogao da se kupi par najboljih volova, a za jedan dinar sedam jaja.

I tako je vojvoda vratio penziju. Smatrao je da mu tolika suma ne priliči. Primio ju je tek kada su je prepolovili.

Polazite napred

Do kraja života je živeo kao skroman čovek. Sam je za života podigao sebi grobnicu na čačanskom groblju, supruzi ostavio novac za troškove pogreba, pripremio sebi uniformu, obući i ordenje sa kojim će ga sahraniti, piše Istorijski zabavnik.

Vojvoda Stepa Stepanović je umro 27. aprila 1929. godine. Kažu da je poslednje što je rekao bilo: “Polazite napred”.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MANGUPI HOĆE DA UPROPASTE DRŽAVU: Kad mu je poštar doneo penziju srpski vojvoda je od sramote vratio!

Izvor: Kurir, 22.Feb.2020

Vojvoda Stepa Stepanović je u dugo zasluženu penziju otišao dve godine posle veličanstvenog proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata. Osim porodične kuće u Kumodražu gde su mu braća živela i bavila se zemljoradnjom, vojvoda nije posedovao nikakvu drugu imovinu

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.