Mali najavio: Povećanje plata i penzija, najveći rast minimalca; Stižu isplate

Izvor: B92, 02.Dec.2023, 16:56

Mali najavio: "Povećanje plata i penzija, najveći rast minimalca"; "Stižu isplate"

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali rekao je da će do kraja sledeće nedelje srednjoškolcima biti isplaćena pomoć od 10.000 dinara.

"Kao što smo i obećali, juče smo isplatili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara svim onima koji primaju socijalnu pomoć i koji primaju naknadu za tuđu negu. To je negde oko 212 hiljada naših sugrađana. Dan pre toga isplaćeno je 20.000 dinara jednokratna pomoć svim našim penzionerima", rekao je Mali.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je najavio i isplatu novčane pomoći srednjoškolcima u iznosu od 10.000 dinara.

"Tokom naredne nedelje, do kraja nedelje, kao što je predsednik Vučić i obećao, mi ćemo isplatiti i jednokratnu pomoć našim srednjoškolcima", rekao je za TV Prvu Mali i dodao:

"Krajem godine mnogo bolje stojimo. Mnogo smo bolje rezultate ostvarili ove godine nego što smo očekivali. I želimo da pokažemo brigu prema svima na taj način. Radimo to na način na koji deo novca koji smo uštedeli ili zaradili vraćamo građanima Srbije i to onima za koje smatramo da je naša briga najpotrebnija. Ako vratimo film sada četiri godine unazad kada je krenula korona, dakle kada se ceo svet zatvorio, nakon toga i konflikt u Ukrajini, energetska kriza, sad ovaj konflikt u Gazi, sve vreme naša Srbija, naša država pokazuje koliko je stabilna, koliko je jaka i koliko smo bili tu da pomognemo i privredi i građanima", rekao je ministar.

Mali se osvrnuo na period koji je prošao i podsetio na sve mere koje je država donela u toku pandemije koronavirusa kako bi olakšala život građanima.

"Prva mera, bukvalno u desetak dana kada je krenula pandemija korona virusa, bilo je da isplatimo četiri hiljade dinara svim našim najstarijim sugrađanima. To je bila prva jednokratna pomoć, da pomognemo da kupe vitamine, lekove. Izgradili smo tri potpuno nove kovid bolnice za samo šest meseci. Prvi u Evropi smo obezbedili četiri vakcine za naše najstarije sugrađane. Onda smo iz godine u godinu nastavili druge mere, da svim građanima Srbije isplatimo po 100 evra što je bilo jedan veliki znak, ne samo pažnje, nego u to vreme je bilo važno da podignemo malo optimizma, da ljudi vide da je država tu, da je jaka, da je stabilna. Prošle godine, da vas podsetim, isplatili smo i pomogli tri puta naše mlade od 16 do 29 godina, prvo 100 evra, pa onda još 100 evra, pa 5.000 dinara u novembru mesecu. Ove godine smo u septembru mesecu isplatili 10.000 dinara roditeljima sa decom do 16 godina", ispričao je Mali.

"Ukupno smo izdvojili 9,4 milijarde evra iz budžeta. Dakle, to je ono što smo zaradili, što je ono što smo uštedeli. Ekonomija nam nikada bolje ne stoji nego danas. Jednostavno smo pokazali odgovornost kroz povećanje plata i penzija, kroz ulaganje u kapitalne investicije, da znamo kako da vodimo ekonomsku politiku. Naša privreda i dalje raste, ostvarujemo bolje rezultate nego što je planirano, zato i želimo da pokažemo tu brigu prema građanima Srbije i zato i isplaćujemo taj novac i pomažemo im na takav način", rekao je Mali.

Na pitanje da li navedene pomoći države ugrožavaju stabilnost državne kase, ministar je rekao da je Srbija likvidna i da ima novca.

"Imamo mnogo bolje prihode nego što smo planirali za ovu godinu. S druge strane, naš javni dug u odnosu na BDP je samo 51,5 odsto. Na računu danas imamo skoro pet milijardi evra. Potpuno smo likvidni i uprkos svemu što pomažemo, uprkos povećanju plata, uprkos povećanju penzija. Mi smo plate u septembru mesecu povećali i našim zaposlenima u prosveti, i našim medicinskim sestrama, i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite. Podigli smo penzije za 5,5% u oktobru mesecu ove godine. Sve ove jednokratne pomoći koje isplaćujemo, dakle, to je novac iz budžeta. Mi taj novac imamo", zaključio je Mali.

On je podsetio i na situaciju u kojoj je državna kasa bila pre deset godina.

"Pre samo deset godina, naš BDP, dakle, vrednost svega što proizvedemo tokom jedne godine u Srbiji, vrednost svih roba, usluga, bila je negde 33 milijarde evra. Ove godine biće 69 milijardi. Dakle, važno je da građani znaju da nam ekonomija raste, važno je da znaju da smo bogatiji, da smo jači, da smo snažniji, više nego dva puta u odnosu na pre samo 11 godina. Znate, od 2008. do 2012. pola miliona radnih mesta je bilo izgubljeno. Fabrike su bile zakatančene, fabrike su bile zatvorene. Devizni kurs je išao, da podsetim građane Srbije, sa 83 na 120 dinara."

Mali je najavio dalja povećanja plata i penzija, istakavši da će od 1. januara prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra.

"Od 1. januara, što je za nekih mesec dana, idemo dalje sa povećanjem plata, dakle ulaganjem u životni standard građana Srbije, dalje povećanje plata od 10 odsto u javnom sektoru, povećanje penzija 14,8 odsto. Dakle nama će od 1. januara prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra. Idemo sa najvećim procentualnim povećanjem minimalne zarade ikada – 17,8 odsto. Od 1. januara naredne godine minimalna zarada će biti 47.154 dinara, dakle idemo na preko 400 evra, a projekcija za inflaciju za narednu godinu je negde oko 4-4,5 odsto. Dakle, i povećanje plata, i povećanje penzija, povećanje minimalne zarade, daleko iznad nivoa inflacije, tako da u realnom iznosu, smo dohodak građana Srbije sačuvali i danas, a tekuće buduće će još rasti", istakao je Mali.

Kako ministar ističe akcija "Bolja cena" pokazuje svoje rezultate i država dalje kontroliše cenu goriva i dizela i benzina.

"Vidite i sami da se pre dan, dva, opet spustila cena goriva. I dalje nam je i cena gasa i cena struje među najnižima u Evropi, cena hleba najniža u ovom regionu, tako da su to konkretne mere koje država Srbija. Opet naravno mi kao država najveći deo tereta preuzimamo na sebe, ali to pokazuje s jedne strane snagu naših javnih finansija, da to i dalje možemo da izdržimo, s druge strane brigu prema ljudima, da se izborimo i sa ovim", rekao je Mali.

Pročitajte još:

Mali: "Jeftinije avio i vozne karte, bioskopi, a i skijališta – prijavite se" VIDEO

Mali: "Stiže još 10.000 dinara"; "Idemo sa najvećim rastom minimalne zarade" VIDEO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.