Izvor: Radio 021, 05.Sep.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Veće plate do kraja godine, povećanje penzija od 1. januara; Sloga: U pitanju manipulacija pred izbore

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od 1. januara 2020.

On je za RTS rekao da će svi penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine.

Ministar finansija je rekao da zaposleni u javnom sektoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

"Do kraja godine naši sugrađani treba da očekuju jednokratno 5.000 dinara, ako kalkulacije budu tačne, uz povećanje od 1. januara - videćmo koliko će biti shodno švajcarskoj formuli", kaže Mali.

Ministar je rekao i da će do polovine septembra biti poznato i koliko će povećanje dobiti javni sektor.

Mali ističe da postoji veliki broj izazova, usporava nemačka ekonomija, Evrozona, a sve to može da utiče na stope rasta naše ekonomije.

"Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija", istakao je Mali.

Sloga: Rast zarada i jednokratna pomoć manipulacija u službi izbora

Najavljeni rast zarada u javnom sektoru i jednokratna pomoć penzionerima sa najnižim primanjima, ustaljena je i dobro razrađena matrica koja u Srbiji dominira u načinu očuvanja vladavine političkih partija na vlasti, ocenio je Sindikat "Sloga".

"U smislenom značenju ovo predstavlja kupovinu kapilarnih (sigurnih) glasova uoči predstojećih izbora tako što se manipuliše najsiromašnijim građanima, penzionerima sa primanjima do 15.000 dinara i zaposlenima u javnom sektoru kojima predsednik obećava 500 evra, već sedam godina unazad. Kao sindikat u zaštiti onih koji žive od svog rada, dužni smo da podignemo glas protiv ovakve bezočne manipulacije kojom se upravlja našim životima u vreme koje nam vlast opisuje kao 'zlatne godine' ekonomskog oporavka i prosperiteta Srbije", navela je "Sloga".

"Sloga" ocenjuje da se u državi u kojoj je u realnom sektoru minimalna zarada manja od 250 evra, sa sigurnim naznakama da će tako i ostati, "mi se ne oporavljamo, već nazadujemo sa nesagledivim i katastrofalnim posledicama po ekonomsku i socijalnu budućnost Srbije, statusa zaposlenih, Fonda PIO i penzionera".

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.