Mali: Srbiju tek čekaju bolje stvari – stižu povišice

Izvor: B92, 22.Sep.2023, 00:20

Mali: Srbiju tek čekaju bolje stvari – stižu povišice

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o aktuelnim ekonomskim temama u zemlji: pomoći koju država izdvaja za građane, cenama namirnica, platama i penzijama.

Kako bi se uverio da sve teče po planu, juče je posetio jedan market i kupovinom proizvoda sa oznakom "Bolja cena", i kako je tada istakao, uštedeo više od 1.000 dinara.

"Kao što ste videli, ušteda nije mala. Za mene je važno da smo ispunili obećanje. Otišao sam da vidim da li proizvoda ima dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - ima. Ukupno već imamo 36 kategorija proizvoda na sniženju", rekao je Mali gostujući na TV Pink.

"To je važno za životni standard, a kroz ovu akciju pokazujemo da se borimo za građane. Najvažnije je da se izborimo sa inflacijom za koju nismo krivi, već je uvezena sa krizom u svetu. Svakodnevno se borimo da sačuvamo, i ako je moguće, i povećamo životni standard u Srbiji", istakao je.

On je rekao da u decembru očekuje jednocifrenu inflaciju, od oko osam odsto, te da je procena za narednu godinu da će ona u proseku iznositi 4,9 odsto.

Kako je naveo, Srbiju tek čekaju bolje stvari u vidu povećanja penzija i povišica, kao i jednokratnim pomaganjima. Podsetio je na povećanje plata prosvetarima i medicinarima, kao i na predstojeće povećanje penzija.

Mali je rekao da je povećanje plata i penzija kontinuirano, sve sa ciljem da se ublaže posledice svetske ekonomske krize, pa su tako već počele isplate uvećanih plata, nakon najnovijeg povećanja od 5,5 odsto prosveti, zdravstvu, medicinskim sestrama i tehničarima u zdravstvu i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite.

Kako je istakao, od 1. oktobra sledi i povećanje penzija od takođe 5,5 odsto, a potom u januaru još jedno povećanje od 14,8 odsto, kao i povećanje plata celom javnom sektoru od 10 odsto.

"Kumulativno, sva ova povećanja su daleko iznad nivoa inflacije. Zaključno sa povećanjem penzija koje sledi u januaru rast penzija iznosiće 56,1 odsto kumulativno, a kako se inflacije bude snižavala efekat povećanja plata i penzija biće veći", rekao je Mali, i istakao da će od januara prosečna penzija iznositi 390 evra, dok je pre deset godina iznosila 204 evra.

On je rekao da će, kao što je najavio predsednik Aleksandar Vučić, penzionerima krajem novembra ili početkom decembra biti isplaćena i jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

Rekao je da će u decembru u Srbiji prosečna plata iznositi 840 evra, dok je pre deset godina iznosila 331 evro.

Obavestio je da je završena je prijava za 10.000 dinara, da se prijavilo 1.100.668 dece i da će isplata biti 25. i 26. septembra.

Prema njegovim rečima, imamo rekordan broj zaposlenih u Srbiji.

"Imamo 2.360.000 zaposlenih, to je rekordna zaposlenost, odnosno rekordna nezaposlenost. Jedna mala Srbija se mnogo bolje nosi sa krizom nego razvijenije zemlje", kazao je.

Što se tiče penzionerske kartice, istakao je da uz nju penzioneri mogu ostvariti razne popuste (snižena putarina, popusti u marketima, NIS popust na gorivo...) i pozvao sve penzionere da se prijave. Preko 600 kompanija je prihvatilo da bude deo programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.