Mali: Modifikovaćemo švajcarsku formulu, penzije će biti veće

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Modifikovaćemo "švajcarsku formulu", penzije će biti veće

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će "švajcarska formula" za izračunavanje penzija biti modfikovana kako bi penzije bile što veće. Naveo je da u utorak počinje isplata drugog dela penzija većih za 5,4 odsto nego prošle godine.
Mali je korisnicima Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi rekao da su on i ministar za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rad Zoran Đorđević u nedelju o formuli za obračunavanje penzija razgovarali s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Ministar je naglasio da je "švajcarska formula" uvedena kako bi penzije bile sve veće i naveo da su dobili nalog od Vučića da penzije ne rastu samo po "švajcarskoj formuli", nego da ona bude modifikovana kako bi penzije bile što veće.
Naveo je da je cilj da 2025. godine prosečna penzija bude 440 evra što je, kaže, duplo više nego danas, kada je prosečna penzija oko 230 evra.
"Možemo to da ostvarimo", poručio je Mali, koji je sa ministrom Zoranom Đorđevićem posetio Gerontološki centar.
"Vizija Srbije 2025. je nešto što daje svima nama nadu da će naša država biti moderno savremena država u kojoj će svi građani biti zadovoljni u kojoj će standard biti na zadovoljavajućem nivou", nadovezao se ministar za rad, boračaka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
Prema rečima Malog, Srbija je 2013. godine bila pred bankrotom, suočena sa velikim izazovima, a danas je zemlja koja je potpuno stabilna.
Danas su, kaže Mali, javne finansije potpuno stabilne, stopa rasta ekonomije je iznad četiri odsto već drugu godinu zaredom, a suficit u budžetu beleži se četvrtu godinu zaredom.
Naglasio je da je najveći teret reformi koje su počele još 2014. godine podneli najstariji sugrađani, kojima je zahvalio u ime predsednika Vučića i Vlade Srbije.
"Bez vas, bez tog tereta koji ste podneli, mi ne bismo danas bili ovde. Razlika je u tome što 2013. i 2014. nije bilo odakle da se isplate penzije, jer je država bila pred bankrotom, a danas imamo situaciju da su penzije stabilne, da rastu iz godine u godinu", poručio je Mali.
U ovoj godini je i za standard penzionera, njihov oporavak u banjama i druge vrste pomoći izdvojeno 50 miliona dinara više nego prošle godine. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.