Ljajić: Vratiti poverenje građana u državu

Izvor: RTS, 26.Jan.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Vratiti poverenje građana u državu

Ministar Rasim Ljajić razgovarao je sa ugroženim građanima Petrovca na Mlavi, koji su mu se uglavnom žalili na loš materijalni položaj, nerešena stambena pitanja i nemogućnost izmirenja računa od skromnih plata i penzija.

Posle prošlonedeljne posete Leskovcu, ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić razgovarao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa građanima u opštini Petrovac na Mlavi o najvećim problemima u toj nerazvijenoj opštini.

Ljajić je, posle razgovora sa građanima, rekao da se najveći broj zahteva odnosio na nerešena stambena pitanja, pre svega izbegličkih prodica koje žive u tom gradu na reci Mlavi.

"Postoji nekoliko porodica koje još uvek žive u kasarni koja je bila kolektivni centar za izbeglice", rekao je Ljajić.

Dragoslav Arsić iz Bistrice, koji je došao da sa ministrom podeli svoje probleme, rekao da je dug stacionaru u Kovinu gde je smeštena njegova sestra narastao na 500.000 dinara, da mu se preti da će ona biti vraćena kući, a da on od svoje skromne penzije ne može taj dug da isplati.

Tokom razgora Arsić je čak i zaplakao očajan zbog toga što ne vidi rešenje svog višegodišnjeg problema, a od predstavnika Ministarstva dobio je uveravanje da će njegova sestra ostati u stacionaru.

Milica Dimitrijević, zaposlena u Komunalnom preduzeću i samohrana majka troje dece, žalila se na svoje nerešeno stambeno pitanje, uz objašnjenje da ona sa troje dece živi u veoma teškim uslovima, u kasarni sa još desetak porodica koje nemaju rešeno stambena pitanja.

Dimitrijevićeva je rekla da joj je bila ponuđena seoska kuća gde bi mogla da se smesti, ali da ona to nije prihvatila, jer je rođena u Petrovcu na Mlavi i tu želi i da ostane.

Radivoje Milić, izbeglica iz Sarajeva, iznenadio je ministra rečima da nema nijedan problem zbog kog je došao već je tu samo da bi ga video, pozdravio i zahvalio mu za sve što je do sada za njega učinio.

Približavanje ministarstva građanima

Cilj razgovora Ljajića i njegovih saradnika sa građanima, koji će biti organizovani jednom nedeljno svaki put u drugoj opštini, jeste stvaranje što preciznije socijalne slike i približavanje ministarstva građanima.

"Nastojaćemo da rešimo probleme gde god je to moguće kako bi vratili poverenje građana u državu i njene institucije", rekao je ministar.

Ljajić je rekao da će nakon prošlonedeljnog razgovora s građanima Leskovca biti rešeno oko 28 odsto svih iznetih zahteva.

"U Petrovcu na Mlavi će taj procenat biti, možda, i veći, a ministarstvo će nastojati da nerešena stambena pitanja najugroženijih porodica reši zajedno sa Evropskom unijom i Komesarijatom za izbeglice tako što bi se izgradila još jedna zgrada i omogućilo stanovanje u zaštićenim uslovima za te porodice", naveo je Ljajić.

Ministar rada je dodao da su se ostali zahtevi najviše odnosili na nabavku ogreva, šporeta, drva, veš mašina, traženje posla, uvođenje telefona, ali i sredstava za nabavku osnovnih životnih namirnica.

Prema njegovim rečima ministra, iako je Petrovac na Mlavi među 46 nerazvijenih opština, moglo bi se reći da je u ovoj opštini situacija nešto povoljnija u odnosu na ostale čije probleme je, kako je rekao, imao prilike da sagleda.

U Centru za socijalni rad kažu da u tom gradu sa 8.000 stanovnika ima 193 primalaca materijalne pomoći, a 298 je onih koji primaju nadoknadu za tuđu negu i pomoć.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.