LOTO BANDITI IDU U PENZIJU Lutrija ide privatniku

Izvor: Blic, 31.Jul.2015, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOTO BANDITI IDU U PENZIJU Lutrija ide privatniku

Manjinski deo Državne lutrije Srbije biće sledeće godine prodat jednoj od velikih svetskih kompanija koje se bave igrama na sreću, saznaje „Blic“.

- Država će ostati većinski vlasnik Lutrije, ali će firmu voditi stranci koji znaju kako se to radi, jer imaju ogromno iskustvo u tom biznisu. Lutrija kod nas sada zarađuje milion evra godišnje, a takve kompanije u svetu ostvaruju prihode koji se mere desetinama ili stotinama miliona evra godišnje - objašnjava izvor „Blica“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Vlade Srbije.

Naš sagovornik kaže da bi posle privatizacije trebalo da Lutrija puni državni budžet sa oko 100 miliona evra godišnje, kada se uračuna i PDV.

Prema njegovim rečima, u Srbiji godinama postoji otpor privatizaciji Lutrije.

Zemlja                   prihod

Srbija                   1 milion

Crna Gora           3,8 miliona

Hrvatska            63,7 miliona

Slovačka            300 miliona

Britanija             2,1 milijarda

- Stalno se govori da je Lutrija nacionalno dobro i da je ne treba dati strancima. U tu priču upleteni su i interesi domaćih kladionica, koje bi dolaskom velike strane kompanije dobile ozbiljnu konkurenciju i izgubile deo prihoda. Osim toga, trenutna kontrola svih igara na sreću u Srbiji vrlo je loša, pa nam se i dešavaju stvari poput sumnjivog loto izvlačenja u utorak. Ozbiljnim svetskim kompanijama to ne može da se desi - kaže izvor „Blica“.

Privatizaciju Lutrije u sredu je najavio i premijer Aleksandar Vučić rekavši da je ljut na sebe što i u tu kompaniju nije uvedeno nešto poput „Er Srbije“, tj. 51 odsto državnog vlasništva i 49 odsto našeg menadžmenta.

Vučić je rekao i da je pogrešio što je godinu dana slušao one ljude oko sebe koji su pričali kako neko drugi hoće da krade, a u stvari smo sve vreme potkradali sami sebe.

- Sad je kraj celoj toj priči i sad idemo u modernizaciju i uvođenje stranog partnera. Niko više neće sumnjati u svoju državu, a nagrade će u budućnosti biti neuporedivo veće - rekao je premijer.

Prodaja po modelu „Jata“

Državna lutrija Srbije trebalo bi da bude privatizovana po modelu po kojem je privatizovan „Jat“. To znači da će država ostati većinski vlasnik, ali da će upravljanje prepustiti strancima. Ipak, država će imati većinu u Nadzornom odboru (NO), preko kojeg će kontrolisati poslovanje kompanije. Na čelu NO biće predstavnik Vlade Srbije. S.V.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.