Kuku, pa ko će da nas leči: 60% specijalista pred penzijom

Izvor: Vesti-online.com, 30.Dec.2013, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuku, pa ko će da nas leči: 60% specijalista pred penzijom

Od 16.000 specijalista, koliko nas trenutno leči u Srbiji, čak šeszdeset odsto njih je pred penzijom. Prema rečima direktorke Lekarske komore Srbije dr sci med. Tatjane Radosavljević, za pet, šest godina imaćemo ozbiljan deficit svih specijalista.

Foto: Ilustracija  

Ako se uzme u obzir da je izmenama Zakona o budžetskom sistemu, koje su nedavno usvojene, zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru do kraja 2015. godine jasno je da se u narednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << periodu neće podmladiti doktorski kadar, piše Telegraf rs.

 

Među najstarijim kadrom jesu specijalisti iz neuropsihijatrije, gde ih je tek nekoliko desetina mlađe od pedeset godina. Takođe, u narednim godinama penzionisaće se više od polovine radiologa, kao i pedijatara i hirurga.

 

Neurologija i dermatologija su jedine oblasti u kojima ima više mladih lekara. Poslednjih godina situacija se malo popravila i sa brojem ginekologa, kao i doktorima interne medicine.

 

Svesni situacije, Ministarstvo zdravlja je početkom godine donelo odluku o oblastima medicine koje su deficitarne u Republici Srbiji za 2013. godinu. Čak 13 oblasti određeno je kao deficitarne grane u kojima imamo manjak stručnjaka i u narednim godinama mladi doktori će se upućivati na ove specijalizacije. To su: vaskularna i grudna hirurgija; anesteziologija, reanimatologija i intenzivna terapija; kardiohirurgija; radijaciona onkologija; radiologija; nuklearna medicina; patologija; medicinska mikrobiologija; klinička farmakologija; transfuzijska medicina; klinička biohemija i internistička onkologija.

 

Iako neće moći da se zaposle u naredne dve godine, možda ova odluka Ministarstva makar zaustavi negativan trend odlaženja doktora iz naše zemlje, piše Telegraf.rs.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.