Izvor: B92, 16.Nov.2009, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić:Penzije do 70 odsto plate

Beograd -- Penzije će rasti do nivoa 70 odsto od prosečne zarade, tvrdi potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić za "Politiku".

Od odlaska predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda iz Beograda pre petnaestak dana javnosti još nije jasno šta je tačno dogovoreno u vezi sa penzijama - da li će se usklađivati sa zaradama, sa inflacijom, ili na neki treći način, piše "Politika".

Šef misije MMF-a rekao je da će se penzije indeksirati sa inflacijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade Srbije i lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije, insistira na tome da penzije treba usklađivati sa zaradom. U razgovoru za "Politiku”, on objašnjava.

"Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima MMF-a rekao sam da će u 2010. godini i penzije i plate u javnom sektoru biti zamrznute. Od 2011. godine, kada budu odmrznute, u skladu sa ekonomskim rastom rašće i penzije. Način i dinamika biće utvrđeni Zakonom o budžetu za 2011".

"Razgovori sa predstavnicima MMF-a vođeni su o celokupnoj reformi penzionog sistema. To je samo jedan od segmenata unutar sistema, ne najvažniji, i oni imaju svoj pogled na to. Ima tu više varijanti koje su u igri. Kombinovani, inflacija, cene na malo, troškovi života, usklađivanje sa kretanjem zarada, ali koji god od tih principa da bude prisutan usvojen je još jedan dodatni princip: ako BDP bude rastao u 2011. godini srazmerno će rasti i penzije", kaže Krkobabić za "Politiku".

Kako navodi "Politika" u koalicionom sporazumu koji su potpisali Jovan Krkobabić, Ivica Dačić, Dragan Marković Palma i Boris Tadić piše da će se penzije usklađivati u odnosu na zarade.

"Koalicionim sporazumom je precizirano – da će se usklađivati do nivoa od 70 odsto. Pošto već celu godinu imamo nivo iznad 60 odsto, mislim da ćemo ceo taj posao završiti tačno onako kako smo predvideli koalicionim sporazumom", objašnjava potpredsednik Vlade.

U Srbiji ima više od milion i po penzionera, a za PUPS glasa mali procenat njih, navodi „Politika".

"U Srbiji ima 1.640.000 penzionera. Do pre tri godine nije bilo PUPS-a i penzioneri nisu imali svoju opciju, pa su glasali za različite partije. Kako vreme prolazi, stiče se svest o tome da PUPS jeste partija koja štiti interese penzionera, ali i svih socijalno ugroženih kategorija i za ovih godinu i po dana od poslednjih izbora, možemo to bez rizika reći, rejting ove partije je porastao vrlo značajno".

"To se vidi po rezultatima dopunskih izbora u Kovinu, Zemunu, Voždovcu, Rumi, Kosjeriću, Vrbasu, na kojima smo, kako su koji izbori održavani, dobijali svaki put sve veći procenat glasova", kaže Krkobabić.

"Raste rejting PUPS-a"

Pored toga rejting PUPS-a porastao je veoma značajno, ističe Krkobabić.

"Ilustrovaću to podacima poslednjih izbora u Vrbasu: PUPS je imao 1.500 tzv. sigurnih glasova svojih članova, od nešto više od 4.000 koliko je glasalo za našu koaliciju. Ako tome dodate još samo nekoliko procenata članova porodica tih naših glasača, a pri tom znate da su Aleksandar Vulin i Grupa građana, koji su se izdvojili iz SPS-a, odvukli više stotina glasova, onda to govori o tome koliko je PUPS doprineo izbornom uspehu".

I pored toga Krkobabić ne razmišlja o samostalnom nastupu na izborima.

"Prema tome, ako nam je cilj ukrupnjavanje, onda ne bih, ni na štetu naših koalicionih partnera, a ni na našu štetu, pravio eksperimente u tom pravcu dokle god naši koalicioni partneri poštuju naš koalicioni sporazum. A siguran sam da će ova politička koalicija na naredne republičke izbore izaći jedinstvena i toliko ojačana da će kod formiranja naredne vlade igrati nezaobilaznu ulogu. Ovu tvrdnju baziram na raspoloženju biračkog tela koje to na lokalnom nivou permanentno dokazuje".

Govoreći o koalicijama na nekim budućim izborima on kaže.

"Ovde gde smo sada, i u „maloj” i u „velikoj” koaliciji, na zadovoljavajući način ostvarujemo naš program i nema razloga da ovog trenutka razmišljamo o bilo kakvom menjanju koalicionih partnera", ističe Krkobabić u intervjuu "Politici".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.