Izvor: Glas javnosti, 04.Nov.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: I ja želim da penzije budu veće!

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da će penzije sledeće godine biti usklađivane sa platama tri puta godišnje i istakao da niko nije imao primedbe na predlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usvojen posle "tvrdih" pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i nedavno je povučen iz skupštinske procedure.

- Ako bilo ko želi da penzije budu veće onda sam to ja - rekao je Krkobabić u raspravi u organizaciji Danas konferens >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << centra o reformi penzijskog sistema u Srbiji.

Krkokabić je istakao da njega niko nije konsultovao pre povlačenja predloženog zakona iz skupštinske procedure.

- Ja sam tim nemam ništa... Mi smo potpuno otvoreni za svaki razgovor, ali preko puta nas stoji MMF koji ima zakovane norme - rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, MMF je načinio ustupak i najniža penzija je podignuta za jedan odsto, dok će poljoprivrednici imati penziju višu za šest odsto.

- Dogovor da starosna granica za odlazak u penziju od minimum 50 godina života ili 40 godina staža nije dirana. Međunarodni monetarni fond je to na silu jedva prihvatio. Utvrđeno je da se pomere granice za porodičnu penziju za tri do četiri godine - precizirao je Krkobabić.

On je rekao da se i dalje pregovora o spuštanju starosne granice za odlazak u penziju sa 50 na 48 godina starosti za rudare, balerine, kesonce, pilote i druge kategorije opasnih zanimanja.

Krkobabić je istakao da je Srbija potpisala i ratifikovala pakt o zaštiti ljudskih prava koja obavezuje državu da svakom građaninu obezbedi minimum dostojanstvenog života.

- Penzije u Srbiji to ne obezbeđuju - ocenio je Krkobabić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.