Krivična prijava protiv Nikole Kusovca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava protiv Nikole Kusovca

BEOGRAD - Protiv muzejskog savetnika u penziji Nikole Kusovca (73) iz Beograda podneta je krivična prijava zbog sumnje da je falsifikovao službene isprave, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Prijava je podneta i protiv Ilije Đorđevića (50), takođe iz Beograda, zbog sumnje da je izvršio krivično delo prevare.

Kusovac je u umetničkoj galeriji "Artmedia" u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procenjivao autentičnost umetničkih slika i davao stručno mišljenje o njihovoj autentičnosti.

On je, počev od 1999. godine, u više navrata izdao stručno mišljenje za falsifikovane slike najpoznatijih srpskih slikara - Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjoviće, Nikole Graovca, Miće Popovića.

Đorđević je falsifikovane umetničke slike, za koje je posedovao stručno mišljenje Kusovca, prodavao kao originalna umetnička dela, navedeno je u saopštenju.

Ministar kulture Nebojša Bradić najavio je večeras formiranje komisije koja će biti zadužena da utvrdi sve činjenice u vezi sa izdavanjem potvrda o autentičnosti umetničkih dela.

"Na žalost, u praksi se dešava da ljudi kupe umetničko delo za koje kasnije utvrde da je falisfikovano", rekao je Bradić televizji B92 i dodao da je Ministarstvo kulture, u okviru ingerencija koje ima u vezi sa izdavanjem dozvola za prodaju umetničkih dela, od policije zatražilo da dođe do baze podataka umetničkih dela.

On je povodom podnošenja krivične prijave protiv muzejskog savetnika u penziji Nikole Kusovca, rekao da navedene aktivnosti Ministarstva kulture spadaju u red preventivnih mera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.