Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2018, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurencija snizila cene zbog Lidla, ali ne trajno

Prošlo je više od mesec dana otkako je nemački trgovinski lanac Lidl otvorio vrata prodavnica u Srbiji. Da li je na to, konkurencija odgovorila sniženjem cena? Sagovornici N1 kažu da u marketima ima više akcijskih ponuda nego pre, a da se trajno obaranje cena može očekivati jedino ako euforija Lidlom potraje.

Izvor: N1

Stigao je u Srbiju i doveo 1.500 novih proizvoda. I mesec dana pošto su doputovali na srpske rafove, Lidl brendovi animiraju kupce. Prvenstevno >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << cenom.

“Sa malim penzijama to nama mnogo znači”, kaže jedna sugrađanka koju je N1 zatekao ispred Lidla.

Jednoglasni su kupci da ih Lidl mami jer je povoljniji. To svakako ne znači da su okrenuli leđa Maksiju, Tempu ili Idei. A znači li to da su ti trgovinski lanci zbog dolaska konkurenta iz Nemačke spustili cene? Građani sa kojima je razgovarala ekipa TV N1 jednoglasni su u svojoj ocenu:

“Nisam primetila.”

“Nisam primetila nešto.”

“Ne, ne nisam.”

“Ne, ne, ne, znači ništa posebno. Znači ostalo je sve po starom, takoreći.”

Takoreći, ali ne baš. Iako ne drastičnoj, Lidlovi konkurenti su ipak pribegli korekciji cena, ukazuje Maja Anokić iz Centra potrošača Srbije.

“Nije došlo baš do takve promene kakva se možda predviđala da će doći masovna sniženja i to trajnija. Međutim došlo je više do većeg broja manjih akcija”, istakla je ona.

U prevodu - konkurencija nije trajno snizila cene. Jer, nadaju se, vremenom će splasti opsesija Lidlom tj. kupci će okrenuti leđa novim, do sada neisprobanim brendovima i vratiti se tradicionalnim, smatra Ognjen Grbović sa sajta Cenoteka.rs koji već pet godina radi uporednu analizu cena u marketima.

“Osetiće se efekat Lidla tek kada se stanovništvo navikne da te robne marke da su one podjednako kvalitetne kao što su proizvodi koje sada kupujemo”, objašnjava on i dodaje da je zato još rano donositi zaključke.

Navode najdrastičniji primer banana koje su zbog Lidla zaista sa 120 pale i ostale 80-90 dinara.

Maja Anokić kaže da je “prvi udarac” popričilno jak, ali da se kasnije situacija izniveliše.

“Oni koji su verni nečemu našta su navikli, oni se polako vrate, određene grupe proizvoda zadrže iz tog novog, ali na kraju - svako pronađe svoje mesto na tržištu i svog kupca”, navodi ona.

Tako da, dok Lidl euforija traje, biće više sniženja i u konkurentskim marketima. Ako opsesija nemačkim trgovinskim gigantom pak potraje, dugoročno na srpsko tržište može doneti 10 odsto jeftinije cene, predviđa Grbović.

“Na primer, kada je Lidl došao na tržište Amerike, maloprodajne cene u tim regionima gde je bio prisutan Lidl snižene su za 9,3 odsto, tako da to su neke brojke koje treba očekivati i na tržištu Srbije”, smatra on.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Efekat Lidl - da li su i koliko pale cene u ostalim marketima?

Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2018

Prošlo je više od mesec dana otkako je nemački trgovinski lanac Lidl otvorio vrata prodavnica u Srbiji. Da li je na to, konkurencija odgovorila sniženjem cena? Sagovornici N1 kažu da u marketima ima više akcijskih ponuda nego pre, a da se trajno obaranje cena može očekivati jedino ako euforija...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.