Izvor: S media, 09.Mar.2012, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompjuter koji detektuje laž

Prateći pokrete oka koji odaju laž, ovaj računar je u stanju da prepozna lažova u 82,5 odsto slučajeva, a čak i najiskusniji policajci postižu u proseku nivo tačnosti od tek 65 odsto.

Rej Ozi: PC je prevaziđen

Sećate se kompjutera iz filma "Suvišni izveštaj"? Postao je stvarnost (VIDEO)

Softver je testiran na 40 dobrovoljaca od kojih su neki imali zadatak da slažu da imaju skriven ček. Dobrovoljcima je postavljana serija pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od strane policajca u penziji kako bi se postavila bazna očitavanja pokreta njihovih očiju, a na kraju su pitani da li su uzeli ček.

Kompjuter je bio u stanju da u 82,5 odsto slučajeva identifikuje one koji lažu, samo na osnovu potkazivačkih pokreta očiju pišu 24 sata.rs.

FBI: Stiv Džobs koristio droge

Srpski Anonimusi oborili sajt Granda!

Ifeoma Njogu sa Univerziteta u Bafalu, koja je jedan od istraživača na ovom projektu, kaže da se nada da će uspeti da prošire dejstvo aparata i na druge znake laži pored "odajućih" pokreta očiju, naročito na pokrete tela, jer ima i onih koji nisu ubeđeni u efikasnost ovog sistema.

- Glavni problem ovog istraživanja je što se kompjuter oslanja najviše na lice kao na pokazivač informacija. Međutim, u procesu ispitivanja, da bi se utvrdila laž, moraju se uzeti u obzir pokreti čitavog tela, a ne samo pokreti očiju i lica - kaže specijalni agent FBI, Džo Navaro.

foto:Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.