Kompanija po meri Lozničanki

Izvor: RTS, 30.Avg.2018, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanija po meri Lozničanki

Prilikom konkurisanja za posao, veliki broj žena suočava se sa nekim vidom diskrimancije, najčešće zbog godina. Neke od njih posao ne dobiju jer su blizu penzije, a neke zato što imaju malu decu, ili planiraju da ih imaju. Primer dobre prakse je loznička fabrika za proizvodnju prirodne kozmetike.
25 radnika u pogonu za proizvodnju kozmetike, čak 22 su žene. Većina njih ovde je došla nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << višegodišnjeg traganja za poslom i brojnih odbijanja, najčešće zbog toga što su najpre žene, a onda majke, ili bez radnog iskustva.

"Danas je jako teško naći posao pogotovo kada ste majka dvoje dece, imala sam sreće da imam razumevanje u ovoj firmi, kada su mi naprimer deca bolesna nije nikakav problem da odsustvujem", kaže radnica Milena Srećković.
"Nisu mi pravili nikakav problem što se tiče radnog iskustva jer sa ga imala jako malo, ovde mogu da naučim mnogo i da napredujem i posao nije toliko težak", objašnjava radnica Jovana Trajković.
Pre sedam godina, na svojim počecima, ova firma imala je dva radnika - dve žene. U međuvremenu, postali su fabrika koja svoje proizvode izvozi u 10 evropskih zemalja, a sve, kažu, zahvaljujući udruženim ženskim snagama.
"Kada sam se opredelila da osnujem svoju firmu ja sam negde odlučila da u mojoj firmi uglavnom rade žene zato što znam koliko je teško ženama, majkama, posebno ženama koje su preko četrdeset godina i više da nađu posao, ipak su to neke godine kada poslodavci razmišljaju koliko imate vremena da se posvetite poslu, koliko ćete biti odgovorni, ali meni negde su se takve žene pokazale kao najbolje u poslu", kaže vlasnica kompanije Olgica Samoilović.
Njihov uspeh ipak, kažu, bez muškaraca ne bi bio kompletan, zato su šansu dale trojici. Jedan od njih je i dvadesetsedmogodišnji Nemanja koji na pitanje kako se snalazi među ženama odgovara:
- Nije lako, ali borim se, sve to ima svoje prednosti.
 
 
 
 
 
 
 
 
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.