KAKO DO INVALIDSKE PENZIJE? Mnoge muči jedno pitanje - ovo su detalji

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2023, 11:49

KAKO DO INVALIDSKE PENZIJE? Mnoge muči jedno pitanje - ovo su detalji

Oglasio se PIO Fond.

PIO Fondu svakodnevno pristižu pitanja o ostvarivanju prava na penziju. Između ostalog, budući korisnici interesuju se i za brojna pitanja vezana za invalidsku penziju.

Jedan od njih naveo je da zbog teške bolesti namerava da preda zahtev za invalidsku penziju ali ga zanima da li komisija uzima u obzir i medicinsku dokumentaciju koju je izdala privatna klinika.

Kako kažu u PIO Fondu, Organ veštačenja Fonda >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veštači na osnovu medicinske dokumentacije izdate od strane nadležnih državnih zdravstvenih ustanova i na osnovu pregleda osiguranika, ali se prihvata i medicinska dokumentacija - nalazi, rezultati laboratorijskih testova, mišljenja i sl. koju su izdale privatne klinike, pod uslovom da postoji odgovarajući pečat privatne zdravstvene ustanove, faksimil i potpis lekara.

Nakon sprovedenog postupka za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, podnosilac zahteva može se obratiti nadležnoj filijali Fonda radi dobijanja originalne medicinske dokumentacije i kopije nalaza, u skladu sa ZUP-om.

Još jedan potencijalni korisnik je naveo da je na bolovanju skoro šest meseci pa ga zanima koja je procedura za izlazak na invalidsku komisiju i da li on treba da podnese zahtev.

Kada je reč o dužem trajanju sprečenosti za rad (prouzrokovane bolešću ili povredom na radu), a najkasnije po isteku svakih šest meseci neprekidnog bolovanja, odnosno ako je osiguranik u poslednjih 18 meseci bio sprečen za rad 12 meseci sa prekidima, izabrani lekar ili drugi stručnomedicinski organ dužan je da zaposlenog sa potrebnom medicinskom dokumentacijom uputi na invalidsku komisiju radi utvrđivanja gubitka radne sposobnosti.

S tim u vezi zaposleni je dužan da najkasnije u roku od 15 dana od dana upućivanja na invalidsku komisiju podnese zahtev za pokretanje postupka radi utvrđivanja gubitka radne sposobnosti pred nadležnom organizacionom jedinicom, kažu iz Fonda PIO.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.