Još jedan film otišao u penziju

Izvor: Politika, 10.Jan.2011, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan film otišao u penziju

U Kanzasu razvijena poslednja rolna legendarnog filma koji je 75 godina podjednako oduševljavao i profesionalce i amatere

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Tačno u podne, 6. januara u foto-radnji Dvejna Stejla, u prerijskoj varoši Parson u Kanzasu, isključena je mašina koja je razvila poslednju rolnu „kodahroma“, legendarnog filma koji je još od 1935. podjednako oduševljavao fotografske profesionalce, amatere i one koji su uživali u dobroj fotografiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
„Kodahrom“ je bio takozvani slajd film, ili „dijapozitiv“, sa koga su slike mogle da se gledaju samo uz pomoć projektora. Bio je jedinstven po tome što je mnogo bolje nego ijedan drugi u istoriji fotografije reprodukovao punoću i „dubinu“ svih boja ovog sveta, zbog čega je korišćen za slike za štampu, u modnoj industriji i svugde gde je bilo važno verno predstaviti svaku nijansu i svaki detalj.

„Kodahrom“ je tako postao najnovija žrtva digitalne ere: fotografije su već više od deceniju umesto slojeva boja na papiru ili celuloidnoj traci, samo „fajlovi“, veći ili manji broj digitalnih „piksela“. Prave se mnogo lakše i jeftinije.

Poslednjih dana foto-laboratorija u Kanzasu imala je mnoštvo posetilaca: mnogi nisu štedeli ni vremena ni truda da lično donesu svoje poslednje kasete sa „kodahromom“ na razvijanje. Među njima je bio i profesionalni fotograf Stiv Mekari, autor čuvene fotografije „Avganistanska devojka“ koja se 1984. pojavila na koricama magazina „Nacionalna geografija“. Mekari je imao čast da mu „Kodak“, kada je u junu 2009. zatvorio liniju za proizvodnju „kodahroma“, uruči poslednju rolnu filma sa 36 snimaka.

Pola od toga Mekari je „ispucao“ u Njujorku, a pola u Indiji. Do Parsona se odvezao automobilom, jer, kako je rekao, nije želeo da rizikuje da se poslednji proizvedeni „kodahrom“ zagubi negde u pošti.

Jedan čovek je na razvijanje doneo čak 1.580 filmova i za to platio 15.798 dolara.

„Kodahrom“ je mogao da se razvija samo u 25 laboratorija širom sveta koje su imale specijalnu licencu „Kodaka“. Razvijanje je bilo uračunato u cenu filma, koji se slao poštom, u svojoj originalnoj kaseti, da bi se nazad dobila kutijica sa 24 ili 36 slajdova, koji su onda projektovani na zid.

Ovom filmu je 1973. Pol Sajmon iz čuvenog dueta „Sajmon i Garfankl“ posvetio jednu pesmu „Mama, nemoj da mi uzimaš kodahrom“.

„Kodahrom“ mu je na kraju uzela digitalna tehnologija. Zaposleni u radnji Dvejna Stejla nosili su u četvrtak žute majice na kojima je bio ispisan epitaf: „Najbolji slajd i kinematografski film u istoriji zvanično je otišao. Kodahrom: 1935–2010”.

M. Mišić

objavljeno: 11.01.2011.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.