Izveštaj sa konferencije ,,Čime su nas bombardovali1999?’’

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2016, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj sa konferencije ,,Čime su nas bombardovali1999?’’

U organizaci Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost,  2. decembra u Domu Vojske održana je konferencija pod nazivom ,,Čime su nas bombardovali 1999?’’.

Prenosimo izveštaj u celosti:

Prvi put su stručna lica, u ovom sastavu, govorila na jednom ovakvom skupu na temu posledica bombardovanja SRJ 1999. godine i upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom. U periodu od 8 časova koliko je trajala konferencija govorili su: dr Dalibor Kekić, dr Ilija Plećaš, eksplozivac Mirjana Anđelković Lukić, epidemiolog dr Zoran Radovanović, general u penziji Slobodan Petković, akademik prof. dr Slobodan Čikarić, primarijus dr Radomir Kovačević i neurohirurg dr Danica Grujičić. Kroz dinamične i konstruktivne rasprave ostvareni su neki zajednički zaključci.

Epidemiolog Zoran Radovanović je zauzeo stav da se osiromašeni uranijum po podacima zvaničnih zdravstvenih organizacija, ne može smatrati odgovornim za obolevanje od raka već da uzroke ove bolesti treba traziti u drugim faktorima kao što su: starost, konzumiranje cigareta i alkohola, gojaznost, fizička neaktivnost itd.. i da ne postoji porast broja obolelih od raka u Srbiji.

Dok je akademik i predsednik Društva za borbu protiv raka, prof dr Slobodan Čikrić prikazao podatke koje je beležio u svojoj kliničkoj praksi dugoj oko 40 godina i istakao da je evidentno da postoji porast obolelih od raka u Srbiji, a da se kao jedan od odgovornih faktora može smatrati i osiromašeni uranijum.

Pripadnici vladine Agncije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije su takođe prisustvovali ovoj konferenciji i direktor ove agencije je istakao da nema opasnosti od jonizujućeg zračenja u Srbiji i pozvao sve zainteresovane da zatraže zvanične podatke od ove Agencije.

Eksplozivac, Mirjana Anđelković Lukić, je naglasila je da na prostorima SRJ za vreme bombardovanja vođen i biološki i hemijski rat, a dr Danica Grujičić je nagovestila važnost posledica po životnu sredinu. Posebnu pažnju slušalaca privuklo je predavanje generala u penziji Slobodana Petkovića koji je naglasio da je uprkos neslaganja u stavovim učesnika ove konferencije zajednički zaključak da bi trebalo detaljnije istražiti ovo pitanje kroz rad jedne stručne i mešovite grupe kako bismo došli do zvaničnog stava o uticaju osiromašenog uranijuma na zdravlje ljudi.

Kao rezultat ove konferencije u planu je izrada izdanja sa konferencije koje će sadržati radove svih stručnih lica koji su učestvovali na koferenciji i Istraživački centar za odbranu i bezbednost će pokrenuti inicijativu za formiranje radne grupe za istraživanje uticaja osiromašenog uranijuma na zdravlje ljudi i sa tim predlogom izaćićemo pred Vladu Republike Srbije, istakla je organizator ove konferencije Jasmina Andrić.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.