Iz ateljea profesora Kana u svet umetnosti

Izvor: RTS, 07.Sep.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz ateljea profesora Kana u svet umetnosti

Branislava Đokića Jagodinci znaju kao profesora Kana. Radni vek proveo je radeći kao likovni pedagog, a kroz njegov slikarski atelje prošlo je četrdesetak mladih ljudi koji su se otisnuli u svet umetnosti. Iako je u penziji i dalje radi sa decom.
Sofija i Nikolina redovni su đaci u Kanovom atelju već nekoliko meseci. Tu pohađaju školu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crtanja i slikanja.

"Mama i tata su me doveli zato što lepo slikam, imam talenat. Sviđa mi se da slikam, da crtam, da slikam sa peskom, da pravimo nešto od gline. -Sviđa ti se ovde je l' tako? -Da".
U ateljeu Branislava Đokića uči se kroz igru, a profesor kaže da je sve što zna, tokom godina predavanja po školama naučio od dece. S ponosom ističe da je tokom njegovog službovanja u  Potočcu kod Paraćina, petoro tadašnje talentovane dece kasnije završilo Akademije likovnih umetnosti kao i četvoro dece iz Dragova koji su u Jagodinu dolazili da slikaju.
"Sva deca su talentovana, to je jednostavno, to nam je od Boga, to nam je dato. Sreća da Pikaso nije živ. Inače bio bi toliko nesrećan kada bi video da deca slikaju baš kao Pikaso. Da su genijalci. Oni, njima to ide direktno iz srca, iz duše, nama prolazi kroz glavu, a glava je kalkulator", kaže Branislav Đokić Kan, likovni pedagog.
Bez crteža, kaže profesor Kan, nema dobre slike i zato insistira na toj formi. Upravo zbog toga 90 odsto njegovih učenika ulaze u krug najboljih na prijemnim ispitima na umetničkim školama i akademijama.
"Svaki moj đak koji ode na neku umetničku školu, ja se osećam da sam bliži Bogu. Stvorio sam nešto", kaže Branislav Đokić, Kan, likovni pedagog.
Uz brojne samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu, rada u umetničkim radionicama, pisanja aforizama, školskih almanaha, rad sa decom ga kaže najviše inspiriše, a pedagogija je za njega ljubav kojoj se svakodnevno raduje.
rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.