Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isti ček i u 2009.

BEOGRAD - Svako povećanje troškova života i plata narednih godinu i po dana neće se odražavati na penzionere, bar kada je u pitanju iznos na njihovom čeku. Naime, vlada je odlučila da predloži zamrzavanje penzija narednih 18 meseci i ostanu na nivou oktobarskih.

To znači da će u narednih 18 meseci penzioneri s prosečnim čekom dobijati oko 21.711 dinara.

Klauzula ne važi

Najniža penzija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iznosi 9.715, najviša po starom zakonu - 63.367, dok će ista kategorija penzionera po novom zakonu mesečno dobijati 84.747 dinara. Tako će njihova visina do polovine 2010. godine ostati na nivou od 58,7 odsto prosečne plate, a prema sadašnjim prognozama, taj procenat se neće znatno menjati.

Ovo potvrđuje i predlog budžeta za 2009. godinu, koji ne predviđa izdvajanje dodatnih sredstava za primanja bivših radnika.

NOVI ZAKON - NAREDNE GODINE

Sudbina novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju po kome bi penzije trebalo prvo da se dovedu na nivo od 65 a zatim 70 odsto prosečne plate zasada je neizvesna, iako se usvajanje izmena i dopuna očekivalo krajem godine.

- Očekujem da će se u Skupštini naći 2009. godine - optimističan je Momo Čolaković, poslanik PUPS-a.

BIĆE ZA PRASENCE

Fond PIO pobrinuo se da sve kategorije penzionera novogodišnje praznike ne dočekaju bez novca. Tako će penzioneri iz kategorije samostalnih delatnosti svoje cele čekove za poslednji mesec dobiti 30. decembra, iako bi njihova isplata došla na red 2. januara naredne godine.

Penzionisani poljoprivrednici drugom delu novembarskog čeka mogu da se nadaju 20. decembra. Četiri dana posle njih, odnosno 24. decembra, prvi deo svojih primanja mogu da očekuju penzioneri iz kategorije zaposlenih.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.