IZMEĐU DVA RUDARSKA PRAZNIKA U PENZIJU OTIŠLO 195 RADNIKA SRBIJA ZIĐIN KOPER

Izvor: TimockeVesti.net, 10.Avg.2023, 05:31

IZMEĐU DVA RUDARSKA PRAZNIKA U PENZIJU OTIŠLO 195 RADNIKA SRBIJA ZIĐIN KOPER

Bor, 10. avgust – Između dva rudarska praznika u zasluženu penziju otišlo je 195 radnika Srbija Ziđin Koper: 70 iz RBB-a, 53 iz RBM-a, 57 iz TIR-a, dva iz EMO i 13 iz Generalne direkcije. Oni koji su 40 i više godina proveli u rudnicima, topionici, ali i na administrativnim poslovima okupili su se (7. avgusta) na svečanom ručku u klubu Zijin u “Brestovačkoj Banji”, kako bi evocirali uspomene na svoj radni vek. >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net <<
Najmlađi ovogodišnji penzioneri su rudari “Jame”. Darko Zdravković, Zoran Milosavljević i Darko Novaković su kao dvadesetogodišnjaci sišli u podzemni rudarski svet, a zbog benificiranog rada u penziju odlaze sa 50 godina. Oni su ovaj trenutak doživeli veoma emotivno.
– Bilo je sumornih dana kada sam sa mukom odlazio na posao, ali bilo je i onih kada smo kolege i ja pevajući silazili u Jamu i tako iz nje izlazili.  Rudarski posao je težak i 30 godina provedenih u utrobi zemlje nije prošlo tako brzo. Na radnom mestu sam stekao prijatelje za ceo život, pa ćemo druženje nastaviti i penzionerske dane provoditi zajedno – kaže Darko Zdravković.
Foto: Srbija Ziđin Koper Među novopečenim penzionerima su i dame koje su karijeru provele u proizvodnim pogonima RTB-a, a dočekale su i da učestvuju u rekonstrukciji i izgradnji pogona Ziđina. Jevrosinka Miladinović je 40 godina radila na montaži i održavanju mernih instrumenata u Fabrici sumporne kiseline.
– Radila sam u teškim uslovima, u tri smene, ali sa ove vremenske distance ne bih menjala profesiju. Danas je situacija znatno drugačija, uslovi rada u novoj fabrici su zdraviji, a modernizacijom opreme posao je olakšan. Poručila bih devojkama da ne beže od “muških” poslova. Ja sam vešto baratala i šrafcigerom i ključem 32, kao i moje kolege. Iz kolektiva nosim najlepše uspomene, ali se i radujem što je došlo vreme da alat zamenim nekim hobijem, a slobodno vreme da posvetim porodici – kaže ona.
Foto: Srbija Ziđin Koper Direktor za ljudske resurse Huang Džaoju izrazio je zahvalnost penzionerima za dugogodišnji posvećen rad i doprinos razvoju rudarstva i metalurgije u Boru.
– U ime Srbija Ziđin Koper odajem vam priznanje za trud i naporan rad kojim ste izgradili ovu rudarsku kompaniju. U danima nostalgije za fabrikama i kopovima u kojima ste proveli život uvek možete da nas posetite. Smatrajte da smo bili i ostali jedna velika porodica.  Želim vam dobro zdravlje i dugovečnu penziju – poručio je on.
Foto: Srbija Ziđin Koper Borski i majdanpečki penzioneri sui  ove godine, uz redovnu otpremninu, dobili novčanu nagradu kompanije u iznosu 20.000 dinara.
Svečano i emotivno i u Majdanpeku
Tradicionalni ispraćaj penzionera iz majdanpečkog dela Srbija Ziđin Koper upriličen je istoga dana (7. avgusta) u hotelu “Golden Inn”. Pedeset tri zaposlena u Rudniku bakra Majdanpek, koji su između dva praznika radni status zamenili penzionerskim, bili su gosti na svečanom ručku koji je organizovalo rukovodstvo tamošnjeg rudnika.
D. Lilić
Članak IZMEĐU DVA RUDARSKA PRAZNIKA U PENZIJU OTIŠLO 195 RADNIKA SRBIJA ZIĐIN KOPER se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.