Izvor: Radio 021, 19.Jan.2020, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I troškovi sahrane od sada po "švajcarskom modelu"

Naknada pogrebnih troškova porodicama preminulih penzionera od ove godine usklađuje se na isti način kao i penzije - po tzv. švajcarskom modelu.

To znači da će iznos od 41.650 dinara, utvrđen na početku godine, važiti sve do nove indeksacije čekova i primaće ga svi u Srbiji, bez obzira na stvarne troškove sahrane, pišu "Novosti".

Kako stoji u izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "švajcarski model" podrazumeva da će penzije, a samim tim i ova naknada, rasti dva puta godišnje i to po obrascu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i isto toliko rasta prosečne zarade. Takvom računicom su penzioni čekovi od 1. januara porasli za 5,4 odsto, te je i ova naknada sa 39.516 povećana na 41.659 dinara.

Po dosadašnjim propisima ova naknada se usklađivala na svaka tri meseca.

"Osnov za isplatu naknade pogrebnih troškova je original računa i fiskalni isečak, koje Fondu PIO treba da dostavi osoba koja je i platila ispraćaj korisnika penzije. Bez obzira na iznos troškova sa računa, isplaćuje se iznos u visini naknade pogrebnih troškova prema datumu izdavanja računa", stoji u "Glasu osiguranika".

Račun koji se dostavlja Fondu trebalo bi da sadrži naziv i adresu onoga ko ga izdaje, ime i prezime osobe koja je platila, kao i osobe koja se sahranjuje, vrstu i količinu plaćenih usluga, kao i visinu PDV-a. Takođe, treba dostaviti i broj tekućeg računa na koji će naknada biti isplaćena.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.