I ranije smo koristili švajcarski model, penzioneri smatraju da je pravedan

Izvor: RTS, 25.Okt.2019, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ranije smo koristili "švajcarski model", penzioneri smatraju da je pravedan

Od početka sledeće godine penzije će se ponovo usklađivati po švajcarskom modelu. Primenjivali smo ga do 2006. godine, a sada smo istraživali da li je za penzionere najpravedniji.
Neće penzije porasti kao da su ih čuvali u švajcarskim bankama, ali švajcarski model usklađivanja, kako misle najstariji sugrađani, najpravedniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je. Ova formula, najavljuju iz Ministarstva finansija, počeće da se primenjuje od sledeće godine.

"Da li je najbolji i da li će dati najbolje rezultate penzionerima nije najvažnije pitanje, najvažnije je da je to pošteno. Pedeset odsto zavisiće od kretanja inflacije, a pedeset odsto od kretanja zarada, tako da je taj sistem na određen način predvidiv", ističe predsednik Gradske organizacije penzionera Vasilije Belobrković.
I stručnjaci smatraju da je formula jednostavna i razumljiva. Računali su predstavnici penzionera iz 170 opštinskih i skoro 2.000 mesnih odbora, šta je za njih najbolje.
Ponuđena su bila četiri modela, a 90 odsto se izjasnilo baš za ovaj.
"Imajući u vidu makroekonomsku stabilnost i, pre svega, monetarnu stabilnost, ne očekuju se tu baš neka prevelika povećanja. Međutim, i ovo ovako kako je – dobro je za penzionere, jer prosto je dobro imati kriterijum i znati da će penzije uvek biti usklađene odnosno indeksirane u skladu sa ekonomskom situacijom u zemlji", objašnjava prof. dr Jelena Kočović sa Ekonomskog fakulteta.
Na primer, uz podatke o rastu inflacije i zarada od januara do jula ove godine, penzija od 40.000 dinara biće uvećana za 2.360 dinara. Međutim, oko 30 odsto penzionera prima svega 11.000 dinara mesečno.
"Milion i 15.000 penzionera prima penziju 16.200 dinara, to je 60 odsto i svi su apsolutno socijalni slučajevi. Ali to je posledica ovog dugog niza urušavanja sistema PIO. Zato bismo verovatno morali da primenimo sistem poput onog koji je primenila Mađarska, da se odvoje socijalne penzije", kaže Vasilije Belobrković.
U Švajcarskoj se penzije usklađuju jednom u dve godine, kod nas će se to raditi najverovatnije svake godine. A hoće li u budžetu biti novca za isplatu?
"Osnovni izvor sredstava penzijskog fonda su doprinosi, što su veće zarade, jednostavna činjenica, biće veći i doprinosi, tako da će biti i veći izvori finansiranja penzijskog fonda", navodi prof. Kočović.
Inače, švajcarski model usklađivanja poznat je našim penzionerima. Koristio se u Srbiji od 2003. do 2006, kada je ukinut na zahtev Svetske banke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.