I oficiri se sude sa državom

Izvor: Politika, 05.Mar.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I oficiri se sude sa državom

U Čačanskom kraju 224 vojna penzionera parnicama se bore za zakinuta primanja

Čačak – Na području Čačka, Ivanjice i Lučana danas živi 479 korisnika vojnih penzija i skoro polovina je pokrenula ili već dobila sudski spor protiv svoje države. To je saopšteno juče, na izbornoj skupštini Opštinske organizacije vojnih penzionera u Čačku koja je, po rešavanju problema svojih članova, jedna od najmarljivijih u Srbiji.

Kako je došlo do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << toga da oficiri tuže otadžbinu kojoj su se prethodno zakleli na večnu vernost?

– Uredbama o platama iz 2004. i 2005. godine učinjena je velika nepravda zatečenim vojnim penzionerima, jer su izgubili pravo da njihova primanja budu usklađivana sa platama profesionalnih vojnih lica. Ali, Fond vojnih osiguranika je krajem 2007. godine izdao rešenje o priznavanju duga i vladi je propisana obaveza da to isplati do 31. marta 2008. godine. Pošto nije došlo do isplate pretilo je zastarevanje potraživanja, pa su se penzioneri odlučili za tužbe – rekao je potpukovnik Dragiša Stevanović, predsednik OOVP Čačka.

Te godine parnice su pokrenula 163 penzionera, a prošle još 61, poverivši postupak advokatima i pravničkim agencijama iz Beograda, Kraljeva i Čačka, uglavnom uz provizije od deset odsto na osnovni dug i kamatu. Do sada su pozitivno rešene i naplaćene 34 parnice i donete izvršne presude u još 12 slučajeva. Vrednost osnovnog spora je uglavnom od 150.000 do 250.000 dinara po čoveku.

Od nekadašnje, po snazi četvrte armije u Evropi (JNA), ostale su uspomene ali, izgleda, i socijalni slučajevi.

– Dok objekti kasarne „Tanasko Rajić” i Kluba vojske u Čačku propadaju, 53 vojna penzionera i dalje čekaju na rešenje stambenog pitanja, od kojih je 20 bez ikakvog stana. Osećaju se zaboravljenima jer je za protekle četiri godine rešeno samo jedno stambeno pitanje. Sa prodajom vojne imovine se odugovlači, pa postoji mogućnost da se ona u jednom trenutku ustupi lokalnoj samoupravi i tako će beskućnici konačno ostati bez krova – kazao je Stevanović.

Inače, od svih vojnih penzionera u čačanskom kraju, čak 443 su članovi ovog udruženja, dok je jučerašnjoj izbornoj skupštini prisustvovalo 135 članova. U februaru 2006. godine ovde je živelo 516 vojnih penzionera ali se, u međuvremenu, ta brojka prirodnim odlivom smanjila za 37. Skupština je ocenila da je potpukovnik Stevanović odlično vodio organizaciju u četiri protekle godine, a zatim, jednoglasno, za novog predsednika OOVP Čačka izabrala pukovnika PVO Đura Jovanovića (62).

G. Otašević

[objavljeno: 06/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.