Izvor: B92, 24.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska ne dozvoljava povratak

Beograd -- Država Hrvatska ni izbliza nije rešila elementarna ljudska prava proteranih Srba, kojima su uskraćena i prava na povratak.

Predstavnici Koordinacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine istakli su danas na konferenciji za novinare da Hrvatska međunarodnoj zajednici predstavlja "umiveno lice", a da nije ispoštovala osnovna ljudska prava Srba u koja spadaju i nerešena stambena prava i prava na penziju proteranih Srba.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima predsednika Udruženja Srba iz Hrvatske Milojka Budimira, Hrvatska je vešto izbegla da reši pitanja povratka izbeglica i da se svetu predstavi kao demokratska zemlja u kojoj ti problemi više ne postoje.

Najavljeni direktan susret predstavnika Hrvatske i Srba u Ženevi, kako je rečeno, nije održan jer je hrvatska strana insistirala na opštoj problematici uprkos nerešenim konkretnim životnim problemima Srba.

Predsednik Upravnog odbora Društva za mir, razvoj i ekologiju Dušan Ećimović je rekao da je srpska strana jasno zahtevala da se na tom susretu u Ženevi, uz posredovanje visokog komesarijata za izbeglice, razgovara o izgubljenim stanarskim pravima Srba državljana Hrvatske, koji kao izbeglice žive u Srbiji, o pitanjima neisplaćenih penzija stečenih u Hrvatskoj, o učešću Srba u privatizaciji, pitanjima ratnih zločina i nestalim licima.

Hrvatska strana je to ocenila kao provokaciju i do sastanka nije došlo, rekao je Ećimović.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je usvajanjem Zakona o državnom staranju legalizovala oduzimanje stanarskih prava proteranim Srbima i darovala ih izbeglim Hrvatima iz Bosne i Hercegovine i "sve uradila u funkciji betoniranja politike etničkog čišćenja".

Isto pitanje nameće i Zakon o poljoprivrednom zemljištu čijom se primenom nastavlja oduzimanje srpske imovine, brisanje srpskih imena iz katastarskih i sudskih knjiga i legalizuju rezultati etničkog čišćenja, zaključeno je na konferenciji za novinare.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.