Grej: Mere neodržive na duži rok

Izvor: B92, 28.Avg.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grej: Mere neodržive na duži rok

Sajmon Grej (FoNet)

Beograd -- Mere koje je Vlada Srbije do sada preduzela da bi smanjila budžetske izdatke nisu održive na duži rok, kaže šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej.

"Vlada je već preduzela izvesne hitne mere da bi smanjila budžetske izdatke - zamrzla je plate i penzije i smanjila kapitalne radove i druge diskrecione rashode. Međutim, te mere s vremenom postaju neodržive", rekao je Grej za današnji "Blic".

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima, izveštaj Svetske banke "Kako sa manje uraditi više" razmatra temeljnije reforme u ključnim javnim sektorima, čime su obuhvaćeni zdravstvo i obrazovanje, ali i penzioni sistem u Srbiji, socijalna pomoć, infrastruktura - putevi i železnica, i subvencije.

Na pitanje da li smatra da Vlada pokazuje napredak u naporima da reformiše javni sektor, posebno "velike potrošače" poput penzionog sistema, i sektora obrazovanja i zdravstva, Grej je odgovorio da je Vlada izložila u glavnim crtama i u nekim slučajevima započela određen broj inicijativa za reformisanje u tim sektorima.

"Da li su one dovoljne ili nisu, zavisiće od toga koliko će Vlada biti uspešna u njihovom sprovođenju", ocenio je on.

Grej je dodao da je "izuzetno značajno da se za vreme krize ne smanjuju socijalni programi za siromašne".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.