Gašić u Muzeju vazduhoplovstva: Za godinu dana ovo mora da bude reprezentativno

Izvor: TangoSix.rs, 23.Sep.2015, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić u Muzeju vazduhoplovstva: Za godinu dana ovo mora da bude reprezentativno

Ministаr odbrаne Brаtislаv Gаšić i vršilаc dužnosti generаlnog direktorа Aerodromа „Nikolа Teslа“ Sаšа Vlаisаvljević sа sаrаdnicimа obišli su Muzej vаzduhoplovstvа Beogrаd koji će, nаkon smene prethodnog direktorа, odlukom Vlаde Srbije voditi Miroslаv Knežević (nekadašnji prvi čovek Vojnog muzeja na Kalemegdanu, sada u penziji).
Gašić je istakao da je sve urađeno po zakonu i da postoje dokumenti na osnovu kojih su osnivači dali svoj pristanak >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << za ovakvu promenu rukovodstva, kao i da postoji dokumentacija koja svedoči da je Vlada predala nadležost Ministarstvu odbrane.
Ministar, međutim, nije precizirao kako će se Muzej ubuduće finansirati, već je objasnio da će taj predlog u narednom periodu dati novi v.d. direktor Knežević.
Gašić je ovom prilikom izjavio da Vojska i Vlada ponovo ulaze u svoj muzej, koji je na „volšeban način“ bio izuzet iz državne imovine i bio napravljen maltene privatnim. On je naglasio da očekuje da već sutra u muzej dođu policijski inspektori za privredni kriminal i istražni organi, kako bi se utvrdilo šta sve nedostaje i kakvi su nelegalni poslovi
On je dodao i da zna da su „neki eksponati prodati, a da se ne zna gde su sredstva završila“.
– Imamo i saznanje da je jedan od Antonova 2 (misleći na Antonov 12) prodat Bugarima i na volšeban način se izgubio.  Znači, imamo posao za policiju.
Tako da prvo što ćemo da uradimo je da napravimo presek da im olakšamo da Muzej može da funkcioniše – izjavio je ministar Gašić dodajući da se na ovakav potez čekalo godinu i po dana, ali da se zbog želje da se sve uradi po zakonu na promenu rukovodstva toliko čekalo.
Kritikama upućenim na račun, sad već buvšeg rukovodstva, priključio se i potpukovik Ivan Ukić, koji je bio načelnik vojnog dela Muzeja i član Upravnog odbora. Prilom vođenja obilaska delegacije on je uputio niz optužbi podsećajući da „u Muzeju nikada nije izvršen popis imovine države“ i da je civilna strana Muzeja prodavala eksponate.
– Ja sam uspeo da napravim prema podacima koje sam uspeo da dobijem od prethodnih direktora MVB da je prodato preko 100 aviona, vazduhoplovnih motora i ostale zemaljske i avio opreme. Pare su, po rešenjima trebalo da se koriste za završetak faze izgradnje – to nikada nije završeno, a para nema – objasnio je Kukić.
On se u svom izlaganju ministru Gašiću dotakao i ostataka hangara koji je iz Crne Gore premešten u Muzej.
– Za tu aktivnost prethodni direktor MVB je utrošio, nismo utvrdili tačno koliko, ali između 60.000 i 70.000 evra. bez saglasnosti Upravnog odbora, bez dalje vizije šta sa ovim. Mi smo pre par godina probali da pravimo projekat da vidimo koliko bi trajala izgradnja jednog hangara koji bi se koristio za potrebe Muzeja i to je red veličina 1.000.000 evra. Sa ovim stvarno ne može ništa.
Ali posledica je bila da su radnici i zaposleni u Muzeju mesecima imali platu na minimalcu. To je vid samovolje i zloupotrebe službenog položaja – objasnio je Ukić dodajući da još uvek nije procenjeno da li ostaci hangara iz Kumbora imaju istorijsku vrednost i da to kustosi iz stručne službe treba da provere.
Dokumentacija JAT-a na otvorenom, u neadekvatnim uslovima / Foto: Petar Vojinović– Gospodine Ministre, gospodo novinari, dokumentacija JAT-a – to je najgora slika. Pogledajte u kakvom je to stanju i da li je JAT kao institucija zaslužila takav odnos prema njima – nastavio je Ukić, na šta je ministar Gašić dodao da dokumentacija svakako zaslužuje da bude eksponat jer je to deo naše istorije.
Nisu izostale ni zamerke u vezi sa odnosom prema eksponatima.
– Problem vezan za F117, ali i generalno, je u tome da Muzej jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva svoje materijalno i finansijsko poslovanje i svaku drugu delatnost planira, sprovodi i realizuje po pravilima ustrojstva Vojske i Ministarstva odbrane.
Zbog pitanje nadležnosti i tvrdnje da je to vlasništvo njihovo (Muzeja vazduhoplovstva-Beograd) bili smo sprečeni da bilo šta konkretno preduzmemo s ovim- objasnio je Ukić prilikom obilaska eksponata koji se nalaze u dvorištu Muzeja.
Delegacija je provedena i kroz protiv požarni prostor koji se trenutno koristi kao skladište, što je, takođe, kritikovano.
– Ovo je za izlazak iz Muzeja. U slučaju, ne daj Bože, kakvog akcidenta, jako teško da bi odavde moglo nešto bilo šta da se blagovremeno i na vreme spasi – zaključio je Ukić.
Ministar pohvalio rad vojnog dela Muzeja / Foto: Petar VojinovićPrilikom posete mogli su da se čuju i konkretni predlozi za opcije pomoći koje bi Muzej mogao da dobije od Aerodroma Nikola Tesla, a koje je danas ponudio v.d. direktor beogradskog aerodroma Saša Vlaisavljević.
 
Tango Six već treću godinu izveštava o dešavanjima u Muzeju vazduhoplovstva. Kliknite na baner za sve tekstove u ovoj temi:
The post Gašić u Muzeju vazduhoplovstva: Za godinu dana ovo mora da bude reprezentativno appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.