Francuska – u penziju sa 62 godine, minimalno 1.000 evra

Izvor: RTS, 11.Dec.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska – u penziju sa 62 godine, minimalno 1.000 evra

Francuski premijer Eduar Filip objavio je detalje kontroverzne reforme penzionog sistema, koja je prethodnih dana izazvala masovne proteste širom Francuske.
Eduar Filip je rekao da će minimum godina neophodnih za penziju ostati 62, ali da će radnici za punu penziju morati da rade do 64 godine života.

On je rekao i da će sprovođenje izmena penzionog sistema biti odloženo, odnosno da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će novi sistem važiti samo za građane rođene posle 1975. godine, prenosi AP.
Mere će početi da se sprovode za nove radnike koji ulaze na tržište rada 2022. godine, što je i poslednja godina mandata predsednika Emanuela Makrona.
Vlada je saopštila da će minimalna penzija od 1.000 evra mesečno važiti za one koji su radili ceo svoj život.
Saopštenje vlade usledilo je nakon sedam dana štrajka širom Francuske, a kako se navodi, nada se da će taj plan smiriti tenzije.
Filip je rekao i da će vojnici, vatrogasci, zatvorski čuvari i policajci moći da se penzionišu ranije, prenosi Rojters.
"Želim da potvrdim da će naše bezbednosne snage i oni koji obavljaju opasne poslove zadržati beneficije prilikom penzionisanja", rekao je Filip i dodao da će skupštinska debata u parlamentu početi u februaru.
Kako je rekao, on želi da reformu sprovede do kraja jer smatra da je pravedna.
Francuski predsednik Emanuel Makron je odlučan da pojednostavi sistem koji obuhvata više od 40 posebnih penzijskih planova, ističući da bi jedinstveni sistem koji se zasniva na bodovima bio pravedniji, dajući svakom penzioneru ista prava za svaki evro doprinosa.
Najveće protivljenje predlogu novog penzionog sistema dolazi od zaposlenih koji imaju posebne beneficije, uključujući radnike u železnici, lučke radnike i pevače iz Pariske opere, koji imaju pravo na punu penziju pre prosečne starosne dobi od 62 godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.