Ekspoze novog premijera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2012, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspoze novog premijera

BEOGRAD -

Neće biti zamrzavanja plata i penzija i Srbija će nastaviti razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom, rekao je mandatar Ivica Dačić u ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije koji treba da izaberu novu vladu. On je rekao da će kao premijer formirati Nacionalni savet za ekonomski oporavak, koji će okupiti najsposobnije, najstručnije i najuspešnije što Srbija ima u oblasti privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i finansija.

"Učinićemo sve što možemo da zaustavimo pad nacionalne ekonomije, da obezbedimo njen oporavak i jačanje", kazao je Dačić.

On je poručio danas da je prioritet nove vlade ekonomski oporavak zemlje.

Svi ostali ključni ciljevi ove Vlade, kao što su evropska budućnost Srbije, rešavanje pitanja Kosova, regionalna saradnja, borba protiv kriminala i korupcije, školstvo, zdravstvo i drugi, zavisiće od toga da li smo sposobni da obezbedimo ekonomski opstanak naše zemlje, rekao je Dačić.

Razvoj ili štednja lažno pitanje

On je kazao da je dilema razvoj ili štednja lažno pitanje.

"Srbiji je potrebno i jedno i drugo", rekao je Dačić.

On je podsetio da je to je tema i formula koja se sada raspravlja i razrađuje u Evropskoj uniji.

"Pravo rešenje je u smanjivanju neracionalne potrošnje i povećavanju investicione potrošnje, kako bi se podstakao rast i povećalo zapošljavanje. Mi moramo da štedimo na birokratskim i nepotrebnim troškovima kako bi mogli više da ulažemo u razvoj", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, glavni elementi reforme su uspostavljanje tržišne ekonomije, postizanje makroekonomske stabilnosti, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Zaposliti i pokrenuti Srbiju

Dačić je rekao da će prioritet vlade biti da zaposli i pokrene Srbiju.

"Pravda, jednakost, za sve, pogotovo za one koji su u vremenima tranzicije ostali bez posla i prihoda za život, biće prioritet ove Vlade. Zaposliti i pokrenuti Srbiju, otvoriti nova radna mesta, pronaći način da ponovo imamo svoju proizvodnju, svojih radnika, u svojim fabrikama, time ćemo se svakako najviše baviti", poručio je on.

Prema njegovim rečima, stožeri politike nove vlade biće i rodna, radna i nacionalna ravnopravnost.

Dačić je podsetio da u Srbiji žene zarađuju manje od muškaraca i rekao da je to najveća diskriminacija koja postoji danas u Srbiji, ali i u drugim evropskim državama.

"Sve ono što je u Srbiji zapostavljeno, zaboravljeno, zloupotrebljeno, odbačeno, a vredno, mora da se vrati na svoje zasluženo mesto", istakao je Dačić.

Bez privatizacije javnih preduzeća

On je dodao da nova vlada neće privatizovati javna preduzeća.

"Vlada Srbije neće privatizovati JP Elektroprivredu Srbije, a zadržaće većinsko vlasništvo i u drugim strateški važnim javnim preduzećima koja imaju monopolsku poziciju na tržištu, kao što su Železnica, PTT, Aerodrom", rekao je Dačić.

On je takođe najavio da će biti izvršena reforma javnih preduzeća u cilju efikasnijeg poslovanja i unapređenja kvaliteta i konkurentnosti njihovih usluga.

"Upravljanje javnim preduzećima biće profesionalizovano, a Vlada će preuzeti kontrolnu ulogu", poručio je on.

Poštovaćemo autonomiju Vojvodine

On je naglasio da će nova vlada poštovati autonomiju Vojvodine i sarađivati sa pokrajinskim vlastima.

Vlada će poštovati dostignuti stepen autonomije AP Vojvodine, na način koji je definisan Ustavom Republike Srbije i Statutom AP Vojvodine, poručio je Dačić i dodao da nema razloga za drugačiju politiku prema Vojvodini, zato što je "to autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije".

On je istako da će vlada sarađivati sa pokrajinskim organima vlasti protiveći se svim ekstremnim stavovima, "bilo da je reč o zahtevima za ukidanje autonomije, bilo da je reč o pretnjama internacionalizacijom pitanja autonomije Vojvodine" i da ona od strane vlade neće biti ugrožena.

Narod jedini selektor

"Pred nama je nova četvorogodišnja utakmica sa problemima i borba za dobrobit svih građana Srbije, a narod je jedini selektor, onaj koji odlučuje da li smo dobri ili ne, da li treba da učestvujemo u timu ili ne", rekao je on.

"Država, ako želimo da bude jaka, i istovremeno pravedna i solidarna, zahteva čitav niz novih pravila, pravila koja će biti doneta u dogovoru sa čitavim društvom. Nova pravila, ne kao izraz volje vladajuće elite, već kao rezultat dogovora države i privrede, sindikata, medija, udruženja, finansijskih institucija", kazao je Dačić.

On je dodao da red i zakon moraju da budu isti za sve, od političara, preko krupnih kapitalista, do običnih građana.

"Za ovu Vladu neće biti važno šta i kako će da kaže, nego šta i kako će da uradi. Mi hoćemo da promovišemo rezultat i drugi PR nama nije potreban. Mi nećemo pričati o požarima. Mi ćemo ih gasiti. I učiniti sve da do njih ne dolazi", poručio je Dačić.

Nećemo priznati Kosovo

Dačić je poručio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ali da je potrebno sprovesti sve što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom.

"Vlada Srbije želi normalizaciju života svih građana na teritoriji Kosova i Metohije. Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou, uz učešće najviših državnih funkcionera", rekao je Dačić.

On je istakao da će pitanje KiM biti rešavano mirnim sredstvima, unapređenjem dijaloga, uz poštovanje demokratskih rešenja.

U tom smislu prihvatićemo rezultate dijaloga Beograda i Prištine, koji je postigla prethodna Vlada Srbije u svim dosadašnjim razgovorima.

Albancima s juga Srbije ponudićemo integraciju

Dačić je poručio da će nova vlada nastaviti da unapređuje ljudska i manjinska prava, a da će Albancima na jugu Srbije ponuditi integraciju u politički i socijalni sistem.

"Mi želimo da Albancima ponudimo integraciju u politički i socijalni sistem Srbije, a da se protiv kriminala, ekstremizma i terorizma zajednički oštro borimo", rekao je Dačić.

Kako je dodao, Srbija kao moderna i demokratska država, želi dogovor o zajedničkom životu u interesu mira i bezbednosti i za Srbe, i za Albance koji žive na jugu Srbije.

Nijedan građanin Srbije ne sme da bude diskriminisan zbog toga što nije Srbin, ali sa druge strane nijedan Srbin u Srbiji ne sme biti diskriminisan zbog toga što jeste, naveo je Dačić.

Ubrzati evropske integracije

On je dodao da je ubrzanje evropskih integracija uz maksimalne napore za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU cilj nove vlade Srbije.

"Ova Vlada će sprovesti neophodne sistemske mere i ispuniti kriterijume koje je uspostavio Evropski savet u Kopenhagenu i proces stabilizacije i pridruživanja", poručio je Dačić i dodao da ispunjavanje uslova za prijem Srbije u EU treba smatrati delanjem za opšti civilizacijski napredak naše zemlje.

Srbija pruža ruku pomirenja

Dačić je naveo da će se Srbija zalagati za bezbednost, stabilnost i dobre odnose na Zapadnom Balkanu i da "pruža ruku pomirenja".

On je rekao da Srbija želi bude faktor mira i stabilnosti u regionu, a da će se svi nesporazumi rešavati na miran način i u duhu saradnje.

"Ako kažu da reč Balkan znači krv i med, dosta je bilo krvi, vreme je da osetimo i ukus meda. Srbija pruža ruku pomirenja. Svima. Nemojmo više da se bavimo prošlošću, bavimo se budućnošću. Želimo dobre odnose, uz uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države", kazao je on.

Sloboda medija biće osnovni postulat vlade

On je istakao da će nova vlada podržati inicijativu u donošenju zakona o transparentnosti vlasništva u medijima.

"Ja ne krijem da sam premijer, i šta radim, i očekujem da se i oni koji o tom mom radu, i radu ove Vlade, budu pisali, takođe ne kriju. U tom smislu će se preispitati i poslednja promena vlasništva u Politici", kazao je Dačić.

Borićemo se protiv cenzure i za oslobađanje novinara od političkih pritisaka, ali i pritisaka urednika, vlasnika i drugih centara moći. U ovoj oblasti treba onemogućiti svaki monopol i političku kontrolu nad medijima, poručio je Dačić.

"Ni ja, ni Vlada Srbije, nemamo, niti ćemo imati ambiciju da radimo tuđi posao. Dakle, ova Vlada neće imati svoje spin doktore koji će se baviti uređivanjem medija. I gde god to budemo mogli, a da ne ugrozimo egzistenciju ljudi i opstanak tih medija, trudićemo se da izađemo iz vlasničke strukture", naveo je mandatar.

Reagujući na ekspoze mandatara za sastav nove vlade ekonomisti su ocenili da u njemu ima dobrih mera, ali da će se stvarne namere vlade videti kada za nekoliko sedmica bude predložen rebalans budžeta za ovu godinu.

Debatu o ekspozeu otvorio je večeras lider LSV Nenad Čanak nizom primedbi, uključujući nezadovoljstvo poništavanjem nekih nadležnosti Vojvodine, na šta je Dačić reagovao pozivom da Čanku da ne pravi politički spektakl i da ne stavlja na teret novoj vladi ono za šta je odgovorna dosadašnja.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović nazvao je večeras lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića "diletantnom" koji želi da koordinira sve službe bezbednosti, a "nikada nije ni ušao ni u jednu od njih".

Šef poslaničke grupe DSS Slobodan Samardžić najavio je da neće glasati za novu vladu, čiji prioriteti se, kaže, ne vide iz protivrečnog ekspozea mandatara Ivice Dačića, i ocenio da je loše vezati se za jednu strukturu, EU, koja je u krizi.


Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.