Dve decenije iza scene

Izvor: RTS, 03.Feb.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije iza scene

Irena Virag, garderoberka Narodnog pozorišta u Kikindi, nakon dvadeset godina staranja o pozorišnim kostimima, rekvizitima, fundusu, ali i o glumcima, otišla je u zasluženu penziju. Uz voljenu garderoberku vezane su brojne anegdote, a rastanak sa omiljenom Incikom najteže je pao glumcima.

Aplauzi na kraju predstave, kaže Irena Virag, uvek su bili najveća nagrada i radnicima iza scene, ističući timski rad tehnike, kostimografa, scenografa i glumaca.

"Bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mi je lepo. Jeste da je često bilo povuci-potegni, ali najbitnije je to da smo uvek sve poslove završavali na vreme", dodaje Irena.

Rastanak sa svestranom i omiljenom Incikom najteže je pao glumcima.

Dragan Ostojić, glumac i reditelj kaže da je ona bila dobri duh pozorišta i da im je bila kao druga mama.

"Kad god smo išli na neko gostovanje, Incika je nosila lekove i hranu i uvek smo joj se mogli obratiti za pomoć. Dobro je poznavala sve tajne pozorišta, a posebno je znala raditi sa kostimima, pa su mnogi kostimografi dosta toga naučili od nje", naglašava Ostojić.

Uz voljenu garderoberku vezane su brojne anegdote. Najčešće se prepričava ona iz vremena bombardovanja 1999. godine. Gledaocima, kojih je bilo samo pet,  trebalo je saopštiti da je predstava "Rodoljupci" otkazana.

Prisećajući se, sa smehom, tog događaja, glumac Branislav Knežević kaže da je istupila Incika i rekla: "Ja ću. Izašla je na scenu i sa mađarskim akcentom obratila se gledaocima: Poštovani publikume, predstava neće biti, vi ste došli, mi smo došli, ali vas je malo, a struja je dragocenjena da bi trošili na vas".

"Onda je Incika ušla u garderobu i tadašnjem upravniku, koji je bio šokiran njenim istupom, rekla u muškom rodu: Upravniče, ja sam kazao i upotrebio sam sav svoj gramatika", priseća se  Knežević.

Popularna Incika je otišla, ali je obećala da neće isključiti šivaću mašinu i da će doći da pomogne kad god je pozovu. Vrata Narodnog pozorišta u Kikindi uvek će joj, kažu, biti otvorena.

rts.kikinda@rts.rs

+381 230 439 745
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.